Escut d'Albanyà

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'escutEscut oficial d'Albanyà
Escut d'Albanyà.svg
Detalls
Tipus Comarcal
Adoptat per Consell Comarcal de l'Alt Empordà
Adoptat 1993
Modifica les dades a Wikidata

L'escut d'Albanyà representa els símbols tradicionals del municipi d'Albanyà (Alt Empordà): les claus de sant Pere com atribut del patró d'Albanyà i un roc d'atzur sobre camper d'or extret de l'escut heràldic dels Rocabertí, antics senyors del poble.

Escut heràldic[modifica]

L'escut té el següent blasonament oficial:

« Escut caironat: de gules, dues claus passades en sautor amb les dents a dalt i mirant cap enfora, la d'or en banda per damunt de la d'argent en barra cantonades al cap d'un besant d'or carregat d'un roc d'atzur. Per timbre una corona mural de poble.[1] »

Va ser aprovat el 20 de març de 1992 i publicat al DOGC el 30 de març del mateix mes amb el número 1575. Les claus de sant Pere ja eren utilitzades des del segle XVIII fins a l'any 1931 en segells rodons de l'ajuntament. En informe d'Armand de Fluvià del 1991, hi va afegir un senyal diferenciador d'altres municipis considerant el passat històric vinculat al vescomtat de Rocabertí.[2]

Bandera d'Albanyà[modifica]

Infotaula de banderaBandera d'Albanyà
Bandera d'Albanyà.svg
Detalls
Tipus escut d'armes
Modifica les dades a Wikidata

La bandera d'Albanyà representa de forma estilitzada els símbols heràldics. Té la següent descripció oficial:

« Bandera apaïsada, de proporcions dos d'alt per tres de llarg, vermella, amb un diamant blau al mig, separat dels cantons del drap per una distància d'1/6 de l'alçada de la bandera. Per damunt de tot, una barra blanca d'1/6 d'amplada i, per damunt, una banda groga de la mateixa amplada.[3] »

Va ser aprovada el 15 de gener de 2002 i publicada en el DOGC el 5 de febrer del mateix any amb el número 3568.

Referències[modifica]

  1. Generalitat de Catalunya «RESOLUCIÓ de 20 de març de 1992, per la qual es dóna conformitat a l'adopció de l'escut heràldic del municipi d'Albanyà» (pdf). Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, núm. 1575, 30-03-1992 [Consulta: 7 juny 2009].
  2. Fluvià, de, Armand «Informe sobre l'escut heràldic de l'ajuntament del poble d'Albanyà» (pdf). Butlletí informatiu municipal [Albanyà], juny 1993 [Consulta: 2 abril 2014].
  3. Generalitat de Catalunya «RESOLUCIÓ GRI/147/2002, de 15 de gener, per la qual es dóna conformitat a l'adopció de la bandera del municipi d'Albanyà». Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, núm. 3568, 05-02-2002 [Consulta: 7 juny 2009].