Escut de Fiji

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'escutEscut de Fiji

Modifica el valor a Wikidata
Detalls
TipusEscut d'armes Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perFiji Modifica el valor a Wikidata
Establert/
rehabilitat
4 juliol 1908 Modifica el valor a Wikidata
Càrregues
Fijian shield-of-arms (en) Tradueix, canoa i home Modifica el valor a Wikidata
Ornaments exteriors
LemaRerevaka na Kalou ka doka na Tui Modifica el valor a Wikidata
Altres detalls
EstatFiji Modifica el valor a Wikidata

L'escut de Fiji fou concedit segons la carta patent reial del 4 de juliol de 1908, en temps de la dominació britànica, i es va conservar sense variacions després de la independència de l'estat el 1970. Apareixia també a l'antiga bandera colonial i a la bandera actual hi continua apareixent la part central, és a dir l'escut heràldic pròpiament dit, sense el timbre, els suports ni la cinta inferior.

Es tracta d'un escut d'argent quarterat amb una creu plena de gules. Al primer quarter presenta tres canyes de sucre arrencades; al segon, un cocoter també arrencat; al tercer, un colom volant amb una branca d'olivera al bec; i al quart, un manat de bananes, tot al natural. El cap de l'escut, de gules, presenta un lleopard d'or que sosté entre les potes davanteres una nou de cacau.

Timbra l'escut un borlet d'argent i de gules sobremuntat d'una canoa fijiana de vela al natural. Com a suports de l'escut, dos nadius fijians al natural, un a cada banda, vestits cadascun amb un tupu sulu, la faldilla tradicional d'escorça de móra. El de la destra, que mira endavant, aguanta una llança, mentre que el de la sinistra, posat de perfil, porta una maça de pinya. Sota l'escut, una cinta d'argent amb el lema nacional en fijià: Rerevaka na Kalou ka doka na Tui ('Tem Déu i honora la Reina').

L'escut, doncs, presenta elements locals com les espècies vegetals autòctones, la canoa o les figures de suport, juntament amb senyals que són herència del passat colonial, com la creu de Sant Jordi i el lleó, un dels tres que componen l'escut d'Anglaterra. El colom de l'escut era el senyal característic de l'ensenya reial de Cakobau, el primer monarca de Fiji.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escut de Fiji