Escut de Sant Mateu de Bages

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'escutEscut de Sant Mateu de Bages

Modifica el valor a Wikidata
Detalls
TipusEscut d'armes Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perSant Mateu de Bages Modifica el valor a Wikidata

L'escut oficial de Sant Mateu de Bages té el següent blasonament:

Escut caironat: de gules, un cap de jove d'argent nimbat d'or ixent d'un vol abaixat d'argent i un llibre obert d'or carregat de les lletres L i G de sable, una a cada pàgina, ressaltant de sota del cap, acompanyat a la punta d'un card de 3 flors d'or i d'una cérvola d'argent posats en faixa: el peu d'argent, un lleó de gules coronat d'or i armat de sable. Per timbre una corona mural de poble.[1]

Història[modifica]

Va ser aprovat el 14 de novembre de 1985 i publicat al DOGC el 3 de gener de l'any següent amb el número 632.

L'àngel amb el llibre simbolitza sant Mateu evangelista, patró del poble, com a autor de la Sagrada Escriptura (amb les lletres L i G, inicials de "Liber Generationis"). El castell de la localitat, del segle xi, va pertànyer des del segle xiii als Boixadors (família representada per les seves armes, una cérvola d'argent en camper de gules), i més tard als Cardona (representats pel card d'or en camper de gules tret de les seves armes parlants) i als Peguera (simbolitzats per les seves armes, un lleó coronat de gules sobre camper d'argent).

Referències[modifica]

  1. «DECRET 331/1985, de 14 de novembre, pel qual s'autoritza l'Ajuntament de Sant Mateu de Bages per adoptar el seu escut heràldic municipal.» (pdf). DOGC núm. 632. Generalitat de Catalunya, 03-01-1986. [Consulta: 25 juny 2010].

Vegeu també[modifica]