Escut de l'Ametlla de Mar

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'escutEscut de l'Ametlla de Mar
Escut de l'Ametlla de Mar.svg
Detalls
Tipus escut d'armes
Adoptat per l'Ametlla de Mar
Estat Espanya
Modifica les dades a Wikidata
L'escut actual (no oficial) de l'Ametlla de Mar

L'escut actual[modifica]

No és oficial, si bé és emprat com a emblema per l'Ajuntament de la població.

Blasonament[modifica]

Escut ovalat partit rivetat d'or: primer d'or, quatre pals de gules; segon d'argent, un ametller de sinople i una barca envelada d'argent sostinguts sobre una mar en forma de peu d'argent carregat de quatre faixes onades d'atzur; al tot un cap d'argent amb una creu abscissa de gules.

Arran de les festes del centenari de la segregació de l'Ametlla de Mar del municipi del Perelló (1891-1991) va començar a aparèixer un escut amb alguna modificació formal, el qual apareix avui dia en les diferents banderes que es pengen per la vila amb motiu de festa. La forma del blasó és més tancada de la base, la mar en forma de peu porta invertits els metalls (això és, d'atzur carregat de quatre faixes d'argent), i el cel que hi ha a sobre presenta també aquests dos esmalts com si pretengués dibuixar un núvol.

Un altre element no constant en els diferents dibuixos de l'escut és la corona, sobretot pel que fa a les perles que hi porta al damunt, el nombre de les quals oscil·la entre cinc, tres i cap. Pel que sembla, les originàries deuen ser les blanques, però l'ajuntament les empra blaves i s'han recollit també versions en què són roges; l'escut del centenari (v. supra) les omet.

Escuts anteriors[modifica]

Sobretot durant el franquisme, es va usar un escut en què apareixia una dona dempeus sostenint un càntir. A banda dels documents en què es conserva, l'escut va ocupar, fins al seu enderrocament l'estiu de 2008, la part superior de la façana de les Escoles Velles.

Galeria d'imatges[modifica]

La proposta oficial[modifica]

La proposta oficial d'escut per a l'Ametlla de Mar

Existeix una proposta oficial d'escut per a l'Ametlla de Mar.

Blasonament[modifica]

Escut caironat truncat i semipartit: 1r d'argent, un arbre de sinople; al 2n d'atzur, una barca d'or envelada del mateix metall flotant sobre un mar ondat d'argent amb 3 faixes ondades d'atzur; 3r d'or, 4 pals de gules. Per timbre una corona mural de poble.

Vegeu també[modifica]