Escut humà

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un escut humà és un terme militar i polític que descriu la presència de civils en o al voltant dels objectius de combat per dissuadir que l'enemic ataqui aquests objectius. També es pot referir a l'ús de civils per, literalment, fer d'escut als combatents durant els atacs, forçant els civils a anar davant dels soldats.

Això es fa amb l'esperança que l'altra part sigui renuent a atacar. A més si l'altra part ataca els objectius de tota manera si, les víctimes que en resultin tenen un valor propagandístic.

Fer servir aquesta tècnica incrementa les víctimes civils i és il·legal segons estableix la Quarta convenció de Ginebra.

Alemanya[modifica]

En la Segona Guerra Mundial s'ha dit que el general de la SS Gottlob Berger va proposar a Adolf Hitler, fer, en grans ciutats alemanyes, uns camps especials pels pilots capturats de la Royal Air Force i la United States Army Air Force per fer-los actuar com escuts humans en els bombardejos aliats d'aquestes ciutats, però el pla, en part per dificultats tècniques, no es va portar a terme.[1][2] De tota manera aquesta pràctica va ésser comuna al front de l'est amb civils utilitzats per la Wehrmacht contra els atacs soviètics.

Israel[modifica]

Human Rights Watch afirma que les Forces de Defensa d'Israel va usar civils palestins com escut humà durant la Batalla de Jenin de 2002.[3] El grup de defensa dels drets humans israelià B'Tselem informá que "durant un llarg període seguint al començament de la segona intifada es va usar a civils palestins d'escut humà sistemàticament posant en perill les seves vides". .[4] Aquesta pràctica va ser posada fora de la llei pel Tribunal Suprem d'Israel, però els defensors dels drets humans diuen que el 2005 també es van fer servir escuts humans.[4][5] Durant la invasió de Gaza del 2008-2009 es van continuar usant escuts humans per part de l'exèrcit d'Israel, segons alguns testimonis a més de com escuts humans se'ls utilitzava, també amb nens, per fer-los entrar en edificis amb possibles bombes trampa o pistolers.[6]

Amnistia Internacional[7] i Human Rights Watch[3] sostenen que l'exèrcit israelià han usat els palestins com escuts humans l'any 2002. I el grup israelià B'Tselem també ho afirma i ho amplia amb posterioritat a 2002.

Iraq[modifica]

Durant la invasió al Kuwait de 1990, el govern de Saddam Hussein va detenir centenars de ciutadans de països d'Occident per a fer-los servir d'escuts humans.

Altres casos[modifica]

  • Líban
  • Afganistan
  • Paquistan
  • Sri Lanka

Notes[modifica]