Esdeveniment de la Mediterrània Oriental

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentEsdeveniment de la Mediterrània Oriental
Map
 34° N, 21° E / 34°N,21°E / 34; 21
Tipusexplosió Modifica el valor a Wikidata
Data6 juny 2002 Modifica el valor a Wikidata

L'esdeveniment de la Mediterrània Oriental va ser una explosió aèria d'alta energia que va tenir lloc sobre el mar Mediterrani (entre Líbia, Grècia i Creta) el dia 6 de juny de 2002.[1] La detonació, similar a la d'una petita bomba atòmica, ha estat atribuïda a un objecte celeste no detectat durant la seva aproximació a la Terra. L'objecte es va desintegrar i els seus fragments no han estat recuperats. En no arribar a la superfície i passar sobre el mar, no es va produir cràter.

Igual que passa a la teoria generalment acceptada de l'objecte de Tunguska, el bòlid –d'uns 10 metres de diàmetre– va detonar en l'aire a causa dels poderosos desequilibris tèrmics produïts per l'entrada a l'atmosfera terrestre. L'explosió va ser detectada per nombroses estacions sismogràfiques. L'energia alliberada s'ha establert, mitjançant mesurament per ultrasò, en aproximadament 26 quilotones (el doble que Hiroshima, més o menys com Nagasaki, com una petita bomba nuclear moderna). Si hagués explotat sobre zona habitada, les conseqüències haurien estat catastròfiques.

Addicionalment, en aquests moments Índia i Pakistan –dues nacions amb armes nuclears– estaven en un elevat estat d'alerta. Per tant, si l'impacte s'hagués produït en aquesta regió o les seves proximitats probablement s'hauria confós amb un atac, iniciant potencialment una guerra nuclear entre els dos països. Com que el punt de l'impacte i la regió en disputa de Caixmir es troben a la mateixa latitud, això no va succeir per escasses hores donada la rotació terrestre.[1][2][3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 United States Space Command. Conferencia del general Simon Worden: "Military Perspectives on the Near-Earth Object (NEO) Threat" Arxivat 2009-10-12 at the Portuguese Web Archive Última visita 24/04/2007.
  2. Cambridge Conference Correspondence citant una notícia de la Press Association, 14 de juliol de 2002. Asteroids 'could spark a nuclear war' Arxivat 2013-05-10 a Wayback Machine. Última visita 24/04/2007.
  3. BBC News, 9 de septiembre de 2002. Near-Earth objects dangerous, general says Última visita 24/04/2007.

Enllaços externs[modifica]