Esfera d'influència

De Viquipèdia

Una esfera d'influència és una àrea o regió en la qual una organització o estat exerceix certa classe d'indirecta dominació cultural, econòmica, militar o política. També, en alguns llocs habitats, es parla d'àrea d'influència per designar l'espai en què, per exemple, un comerç o servei té influència sobre localitats o altres zones diferents d'aquella on s'ubiquen.

Concepte polític[modifica]

Esferes d'influències en els relacions internacionals durant la Guerra Freda.

Un país dins de l'esfera d'influència d'un altre país més poderós pot convertir-se en subsidiari d'aquest i tenir un paper, en efecte, d'estat satèl·lit o colònia de facto. Per exemple, durant la seva existència (1867-1945), l'imperi del Japó va tenir una àmplia esfera d'influència que incloïa les dues Corees, Manxúria, Vietnam, Taiwan i parts de la Xina. L'esfera d'influència japonesa podia ser fàcilment dibuixada en un mapa com una gran bombolla que envolta les illes del Japó i les nacions asiàtiques que controlava.

Durant la Guerra Freda, es deia que l'Europa Oriental, Corea del Nord, Cuba, Vietnam, i (fins a la Ruptura Sino-Soviètica), la República Popular de la Xina eren els límits de l'esfera d'influència de la Unió Soviètica. Paral·lelament, encara que en menor mesura, es deia que Europa Occidental, Japó i Corea del Sud eren els límits de l'esfera d'influència dels Estats Units.