Església catòlica a Bèlgica

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióEsglésia catòlica a Bèlgica
Governança corporativa
Part deEsglésia Catòlica Romana Modifica el valor a Wikidata

L'Església catòlica a Bèlgica és part de l'Església catòlica universal, sota la direcció espiritual del papa i de la Santa Seu.

El catolicisme a Bèlgica no està organitzat com una església nacional, però el conjunt de Bèlgica forma una sola província eclesiàstica a l'església catòlica. També hi ha un espai de diàleg entre els bisbes de les diferents diòcesis belgues: la Conferència Episcopal de Bèlgica.

El 2010, el 60% de la població es declarà catòlica, tot i que el 87% de la població va néixer en famílies catòliques.[1] El 1980 el 72% dels belgues es van declarar catòlics, una proporció que va caure al 68% el 1990, al 65% el 2005 i el 60% el 2010. El 2009, el 5 % de la població va regularment a missa.[2]

Història[modifica]

Després de la reorganització religiosa francesa de 1801, es distingeixen les futures diòcesis belgues de Gant, Tournai, Mechelen, Namur i Lieja

El catolicisme belga té les arrels en la història de les Disset Províncies i dels Països Baixos espanyols i després austríacs, que van precedir el futur estat de Bèlgica. Les diòcesis més antigues són les de Lieja (segle iv) i la de Tournai (segle vi) però només al segle vii el cristianisme realment s'hi va enlairar.

Sota el regne de Carles V i Felip II, el Duc d'Alba (1507-1582), governador dels Països Baixos, va organitzar una repressió sanguinària dels protestants. Aquesta repressió religiosa va ser una de les causes majors de l'escissió dels Països Baixos, la pèrdua per la Corona de Castella de la part septentrional i una pauperització del sud, per la fuga de les seves elits intel·lectuals i econòmics.[3] El «Tribunal dels Tumults», organitzat per Alba, va executar més de mil persones, dels quals els més famosos van ser el comte Lamoral d'Egmont i Felip de Montmorency (comte d'Horn).[4] Entre 1559 i 1561, com a part de la Contrareforma catòlica imposada pel règim espanyol, Alba va reorganitzar la divisió administrativa i eclesiàstica dels Països Baixos espanyols. El 1679, el rei Carles II va demanar al papa Innocenci XI que aquesta regió fos dedicada a Sant Josep; el seu desig es va satisfer i des de llavors ha estat honrat pels catòlics locals com el sant patró, i el santuari nacional és l'església de Sant Josep a Brussel·les.[Cal aclariment][cal citació]

Unes poques dècades abans de la seva creació, Bèlgica va veure part de la seva herència cristiana destruïda o confiscada (el 1782 i el 1789) després de les reformes josefines i després dels descristianització de la Revolució Francesa (aquest cop, sobretot entre 1793 i 1798) . El 1801, el Concordat i les butlles Ecclesia Christi i Qui Christi Domini van redefinir l'organització dels territoris catòliques i van prefigurar els contorns de les futures diòcesis belgues.

El Congrés de Viena (1814-1815) va unir els Països Baixos austríacs i els Països Baixos del nord en un nou estat, el Regne Unit dels Països Baixos, sota el rei Guillem I d'Orange. Des del punt de vista religiós, al nord hi havia una majoria protestant i una minoria catòlica; mentre que al sud la població s'havia quedat predominantment catòlica, després de la persecució religiosa dels protestants sota els Reis Catòlics als segles anteriors. En un estat dividit religiosament, l'única solució era la llibertat i igualtat de cultes, com es va imposar a Viena. Però mentre que els catòlics del nord van considerar que la Constitució de 1814, una millora en comparació amb el passat, els catòlics del sud i sobretot els flamencs volien per a les províncies del sud es restauressin els antics privilegis (especialment l'ensenyament).[cal citació] D'aquesta manera, dirigit pel bisbe de Gant Maurice-Jean de Broglie, les autoritats diocesanes del sud van condemnar el laïcisme de la nova Constitució i van prohibir als catòlics a prestar-hi jurament.

Llavors van sorgir noves dificultats sobre la reestructuració de les diòcesis, el nomenament de bisbes i la lliure formació dels clergues. El 1825 l'Església catòlica es va oposar a la creació de la universitat de Lovaina, perquè seria una universitat pública sota control estatal. A la pràctica, el rei practicava una política vexatòria per als catòlics (més per esperit regalista que anti-catòlica); Bèlgica estava convençut que el rei volia protestantitzar el país.[cal citació]

Mentrestant a Bèlgica s'obrí pas una nova mentalitat, destinat a donar la volta a Europa sota el nom de liberalisme catòlic. La premsa catòlica belga fou el portaveu d'aquesta política, amb recel a Roma, però recolzada pel bisbe Francesc Antoni Maria de Méan, pel seu vicari i després successor Sterckx, i per figures com Van Bommel o De Ram (futur rector de Lovaina). Catòlics i liberals es van veure tan units contra la monarquia, els primers a defensar la llibertat acadèmica i la defensa de la seva religió, i els darrers per la llibertat de la premsa i la representació efectiva al Parlament. Encara contemporània de L'Avenir, però, el liberalisme catòlic belga no adoptà els principis de diari lamenesians; va ser un liberalisme purament tàctic, justificat per les contingències i la situació de fet. Hi havia tres tendències en el liberalisme catòlic belga:

 • una minoria que compartia amb entusiasme les grans possibilitats de la llibertat des del punt de vista polític; s'inclinaven per la república; i reclamaven la plena autonomia de bisbes en l'aspecte temporal;
 • a l'altre extrem hi ha els conservadors, els unionistes només de moment, a l'espera per restaurar la tradició monàrquica i la religió de l'Estat;
 • entre les dues parts, la denominades "escola de Mechelen", que no compartien els principis de Lamennais, ja que volien combinar amb els beneficis del sistema liberal amb els de l'antic règim, en la creença que la llibertat no ha d'excloure la protecció, o protecció excloïa la llibertat.

L'haver fet front únic representà un dels factors decisius per a la victòria de la revolució de 1830, que va conduir a la independència de Bèlgica sota un nou rei, el protestant Leopold de Saxònia-Coburg-Gotha. Al Congrés reunit per establir la nova constitució, l'arquebisbe Francesc Antoni Maria de Méan va escriure una carta a Roma, escrita per Sterckx, on no demanava privilegis, sinó la llibertat. Juntament amb aquesta carta, també estava l'opuscle de de De Ram, "Considérations sur les libertés religieuses", molt estès.

De fet, la Constitució belga va reconèixer:

 • la llibertat religiosa i la llibertat de culte públic
 • que ningú pot ser obligat a actes o cerimònies de culte
 • que l'Estat no ha d'intervenir en la designació dels ministres de qualsevol religió ni obstaculitzar la lliure comunicació amb els superiors
 • que el matrimoni civil precedeix a la religiós
 • que l'ensenyament és gratuïta
 • que els ministres de la religió salaris són pagats per l'estat (per compensar els béns confiscats durant la Revolució Francesa).

Roma primer desconfiava de la solució belga, però, després de la resposta de Sterckx (no és una separació real, sinó un modus vivendi que representa la millor solució pràctica), mantingué el silenci, fins i tot després de la Mirari vos. Poc després de la seva creació, Bèlgica també va ser reconeguda pel Vaticà, que la va convertir, des d'un punt de vista catòlic, una província eclesiàstica metropolitana el 1832.

Políticament se succeïren diversos gabinets unionistes de catòlics i liberals; religiosament tenim el desenvolupament dels ordes religiosos, les escoles, de reconeixement de la universitat de Malines desitjat per l'episcopat, però amb l'oposició dels liberals i el nunci. Sens dubte va ser mèrit del rei i de Sterckx, que l'Església pogués realitzar-se fer el millor que va poder.

Durant la Primera Guerra Mundial, el cardenal Désiré-Joseph Mercier es va convertir, per la seva acció i la seva carta inspiradora Patriotisme i resistència, una de les principals figures de la resistència moral i nacional, però per la seva política agressiva contra la llengua neerlandesa a l'ensenyament, Mercier va perdre molta simpatia a la part flamenca de la població. Entre 1920 i 1925 , després de l'annexió per part de Bèlgica dels cantons de l'est (Eupen, Malmedy i Saint-Vith) presos a Alemanya en virtut del Tractat de Versalles, va ser erigida l'efímera diòcesi de Malmedy, el bisbe de la qual era el bisbe de Lieja. El 1925, la diòcesi es va incorporar a la de Lieja. Una supervivència d'aquest fet és que l'església de Malmedy de l'antiga abadia de Stavelot i Malmedy porta, encara avui, el títol de catedral. És també a la dècada de 1920 que van tenir lloc les converses de Malines. Durant la dècada de 1930, l'abat Édouard Froidure va donar una nova dimensió al catolicisme belga mitjançant la vinculació de la caritat i de l'acció econòmica amb la fundació d'obres socials com Stations de Plein-air i Les Petits Riens.

Després d'haver estat erigides el 1962, les diòcesis d'Anvers i Hasselt són les més recents; prèviament Anvers formava part de la diòcesi de Mechelen-Brussel·les (encara que una primera diòcesi d'Anvers existí entre 1559 i 1801) i Hasselt a la diòcesi de Lieja. Després del Concili Vaticà II, es creà la Conferència Episcopal de Bèlgica. Aquesta darrera va jugar un paper significatiu el 1989 en la resolució de la controvèrsia que va néixer de la presència d'un convent carmelita a Auschwitz.

Fins que el culte marià gaudí d'un cert fervor, amb el suport del cardenal Léon-Joseph Suenens i amb l'ajuda de la Legió de Maria (introduïda a Bèlgica el 1945). Només la reorientació pastoral decidida al Vaticà II, potser en un esperit de reconciliació amb els protestants insistí menys en hiperdulia i van abandonar, en gran manera les pràctiques marianes al seu torn als nous corrents que abasten la renovació carismàtica; canvis també recolzats pel cardenal.

La crisi de Lovaina, en la que es van ajuntar reivindicacions lingüístiques, maniobres polítiques i anticatolicisme, portà a afeblir la cohesió de la Conferència Episcopal belga.

En dues ocasions, el regne va rebre el papa Joan Pau II.[5] Va romandre prop d'una setmana al maig de 1985 per dur a terme un recorregut per Bèlgica, que va ser marcat per dos misses multitudinàries (una la basílica de Koekelberg i a Banneux) i una més modesta a església de la Mare de Déu de Laeken. Va tornar al juny de 1995; durant la seva visita que va fer homenatge al rei difunt Balduí, abans de procedir a la beatificació del Pare Damià, posteriorment reconegut sant.

El 8 de desembre de 2015, a l'església de Santa Caterina de Brussel·les, l'arquebisbe André Léonard dedicà oficialment Bèlgica a l'Immaculat Cor de Maria com una «resposta subsidiària i ple de fe per al missatge de la Verge de Fàtima».[cal citació]

Organització eclesiàstica[modifica]

Mapa de les diòcesis de Bèlgica

Des de 1962, l'Església catòlica a Bèlgica s'organitza en una sola província eclesiàstica , la de Malines-Brussel·les, amb set diòcesis sufragànies.

L'ordinariat militar[modifica]

L'ordinariat militar belga va ser erigit el 7 de setembre de 1957 com vicariat.[6] El 22 de juliol de 1986 va adquirir l'estatus de diòcesi i l'església de Sant Jaume del Coudenberg es va convertir en la catedral.[7] Tradicionalment, l'arquebisbe de Mechelen-Brussel·les també és nomenat com a cap de la diòcesi de l'Forces armades belgues.

L'Oficina del servei religiós de l'exèrcit belga està establert a l'Hospital Militar de la reina Àstrid a Heembeek. El 2013, aquest servei tenia deu capellans als que es podria afegir dos capellans de reserva. Actualment, el capellà en cap és Johan Van Den Eeckhout. La diòcesi de les forces armades té el seu propi centre d'investigació de teologia i ètica militar.

Conferència episcopal[modifica]

Els presidents de la Conferència episcopal belga van :

El secretari general de la Conferència episcopal és Herman Cosijns, des de l'1 de setembre de 2011

Premsa catòlica[modifica]

Fins a la secularització dels mitjans de comunicació qualsevol diari belga tenia una orientació política explicita. Així el diari en neerlandès De Standaard arborava fins a desembre del 1999 a la portada «Tot per a Flandes, Flandes per a Crist», eslògan del moviment flamenc catòlic.[8] Els principals altres diaris catòlics van ser Het Nieuwsblad, Het Volk (1891-2008, diari del sindicat catòlic, avui desaparegut), Gazet van Antwerpen i Het Belang van Limburg. Del costat francòfon hi ha entre d'altres La Libre Belgique Le Vingtième Siècle (1895-1940) i el diaris del grup L'Avenir, unic grup de premsa on encara avui el Bisbat de Namur té una participació minoritària de 25,1%.[9] El 1974, la premsa catòlica tenia 67% del lectorat a Flandes, tot i que només 40% de la població hi votava els partits catòlics.[10] Tot i que catòlica, la premsa en neerlandès va tenir freqüents problemes amb la jerarquia de l'església, cega per a les exigències de rehabilitació de la llengua i més aviat favorable, com el cardenal Joseph-Désiré Mercier, a un estat monolingüe i francòfon.

Des del concili Vaticà II els lligams directes amb la jerarquia de l'església es van es van desfer progressivament. La crisi de la premsa des dels anys 1990 va conduir a la desaparició de molts títols i per a raons econòmiques, es van crear col·laboracions inimaginables pocs anys abans, com el grup de premsa IPM qui reuneix ara La Libre Belgique antany diari catòlic amb La Dernière Heure diari liberal i anticlerical.[11] Tota la premsa belga que va sobreviure, va seguir l'evolució de la població que es va emancipar del control ideològic segons les antigues línies de divisió catòlica, liberal o socialista.

Santuaris dedicats a la Mare de Déu[modifica]

Estàtua de la Mare de Déu al santuari de Banneux

El santuari marià més famós és el de la Mare de Déu dels Pobres de Banneux. En aquest poble, a prop de Lieja, la Mare de Déu va aparèixer a un nen d'onze anys vuit vegades des del 15 de gener al 2 de març. A diferència de la majoria dels santuaris, a Banneux només hi ha una petita capella i les celebracions es porten a terme generalment a l'aire lliure. Hi arriben aproximadament un milió de pelegrins cada any. Maria és venerada a Banneux amb el títol de Mare de Déu dels Pobres. Altres santuaris belgues són:

 • El santuari de Nostra Senyora de l'Espina
a Beauraing, prop de Namur, on van haver altres aparicions just abans de les dels Pobres.

Referències[modifica]

 1. N.C. «Un catholique sur trois a renoncé à sa foi (trad.: Un de cada tres catòlics va renunciar a la seva fe)» (en francès). Le Soir.
 2. Havermans, Nele; Hooghe, Marc. Kerkpraktijk in België: Resultaten van de zondagstelling in oktober 2009, Rapport ten behoeve van de Belgische Bisschoppenconferentie (pdf) (en neerlandès). Centrum voor Politocologie de la Universitat Catòlica de Lovaina, 2011. 
 3. Sioen, Violet. Vredehandel : Adellijke en Habsburgse verzoeningspogingen tijdens de Nederlandse Opstand (1564-1581) (en neerlandès). Amsterdam: Amsterdam University Press, 2012, p. 79-80 (Amsterdamse Gouden Eeuw reeks). ISBN 9789089643773. 
 4. Ludwig van Beethoven li va dedicar l'obertura Egmont
 5. Belga «Les deux visites du pape en Belgique». La Libre Belgique, 1 abril del 2005.
 6. [enllaç sense format] http://www.army-chaplaincy.be/befr/ Pàgina oficial de l'ordinariat militar belga (francès)
 7. [enllaç sense format] http://www.paroisse-militaire-saint-jacques-sur-coudenberg.be/fr/diocese-aux-forces-armees
 8. En neerlandès: Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Christus
 9. «L'Avenir». Courrier international.
 10. Witte, Els; Creaybeckx, Jan. «De media: pers, radio en televisie». A: Politieke geschiedenis van België sinds 1830. 4ª edició. Anvers: Standaard Wetenschappelijke Uitegeverij, 1985. 
 11. «IPM Group SA».

Bibliografia[modifica]

 • G. Martina, La Chiesa nella prima metà dell'Ottocento. Orientamenti generali: principi e realtà (liberamente scaricabile dal sito della Treccani [1])
 • Santuaris belgues

Enllaços externs[modifica]