Església del Salvador de Sagunt

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Església d'El Salvador de Sagunt)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'edifici
Església del Salvador de Sagunt
Interior de l'església del Salvador de Sagunt.JPG
Interior
Dades
Tipus església
Característiques
Estat d'ús bo
Estil arquitectònic Gòtic
Material Maçoneria de pedra i morter de calç. Carreus
Construcció XIII-XVIII
Ubicació geogràfica
EstatEspanya
AutonomiaPaís Valencià
ProvínciaValència
ComarcaCamp de Morvedre
CiutatSagunt
 39° 40′ 36″ N, 0° 16′ 21″ O / 39.67679722°N,0.27258333°O / 39.67679722; -0.27258333
Bé d'interès cultural
Identificador RI-51-0012181
IGPCV 46.12.220-002[1]
Activitat
Diòcesi València
Modifica les dades a Wikidata

L'església parroquial d'El Salvador de Sagunt (camp de Morvedre, País Valencià) està situada en el carrer València núm. 19 del barri homònim. Construïda al segle XIII amb un gòtic primerenc i reformes fins al segle XVIII.

Descripció[modifica]

Es tracta d'una església d'una sola nau amb un absis poligonal i contraforts exteriors. La nau està dividida en tres trams per mitjà d'arcs de diafragma sobre els quals baixa la sostrada de fusta, seguint la tipologia de les anomenades esglésies de la reconquesta. L'absis té cinc costats i està cobert amb una volta de creueria amb plementeria de rajola. En el primer tram del costat de l'Epístola es troba la capella baptismal i l'accés a la torre campanar.

En aquest mateix costat, en el tram previ a la capçalera, es troba la capella de la Comunió. És un espai centralitzat de planta de creu grega, cobert amb una volta de mitja taronja. L'alçat interior es fa mitjançant pilastres d'ordre compost.

La façana de l'església presenta una portada d'arc de mig punt amb una marcada línia d'imposta. A la part superior s'obri un va lleugerament apuntat.

Adossada a la façana de l'església es troba el campanar. Aquest és de planta rectangular dividida en dos cossos per mitjà d'una línia d'imposta. El cos superior l'ocupa les campanes, amb obertures de mig punt en els costats nord, sud i oest. S'accedeix a la torre des de l'interior del temple, amb una escala de caragol feta de carreus.

L'edifici fou restaurat entre els anys 1991 i 1992. Es va procedir a l'eliminació de les cases annexes pel costat nord, obrint una plaça nova. Amb això les façanes quedaren lliures d'edificacions i van ser emblanquinades. Es realitzaren excavacions arqueològiques en les quals aparegueren una pedra sepulcral, els fonaments de l'església primitiva, taulellets i peces ceràmiques d'època romana.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Església del Salvador de Sagunt Modifica l'enllaç a Wikidata