Església de fusta de Høyjord

(S'ha redirigit des de: Església de fusta d'Høyjord)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Església de fusta de Høyjord
Imatge
Dades
TipusBé cultural i Stavkirke Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSandefjord (Noruega) i Andebu (Noruega) Modifica el valor a Wikidata
Map
 59° 22′ 03″ N, 10° 07′ 15″ E / 59.36742°N,10.12097°E / 59.36742; 10.12097
Patrimoni de Noruega
Activitat
Diòcesidiòcesi de Tunsberg Modifica el valor a Wikidata  (Sandefjord Deanery (en) Tradueix) Modifica el valor a Wikidata
Lloc webkirken.no… Modifica el valor a Wikidata

L'església de fusta de Høyjord, en el municipi d'Andebu, Noruega, és una stavkirke dels segles xii i xiii. És la stavkirke més meridional de Noruega i l'única de la província de Vestfold que sobreviu en l'actualitat.

Història[modifica]

Comunament, se solia considerar la data de la seva construcció cap a l'any 1300, però ara s'accepta que va ser construïda en dues fases. El cor probablement va ser erigit en la segona meitat del segle xii, mentre que la nau és de ca. 1275. Aquesta diferència de dates pot indicar que algunes parts de l'església original van ser demolides i tornades a construir. L'església va tenir també, com a moltes stavkirke, un corredor exterior fins a l'any 1689, any en què va desaparèixer. Va ser reparada i remodelada en més d'una ocasió al llarg de la seva història, el que explica la presència d'alguns elements extravagants.

L'última vegada que l'església va ser restaurada va ser al període 1948-1953, amb les obres dirigides per l'arquitecte Otto L. Scheen. Va ser durant aquesta restauració que es va descobrir que el temple havia estat en els seus orígens una església de masteler central, i per això es va introduir de nou un pal central que serviria per suportar una nova torre central, feta l'any 1952.

L'edifici[modifica]

És una de les escasses tres stavkirke de tipus A amb masteler central (midmastkirke). Les altres dues són les stavkirke de Nore i d'Uvdal. Aquest tipus d'edificis té un pal o masteler al centre de la nau que serveix de suport per a una torre, que al seu torn és el campanar de l'església. La torre de la stavkirke de Høyjord se situa en el centre del cavallet del sostre de la nau, i es troba rematada amb una cuculla aguda.

A diferència de les esglésies de Nore i d'Uvdal, l'església de Høyjord conserva la seva forma primitiva d'església-saló. La seva planta consisteix d'una nau amb un vestíbul a l'entrada occidental i per l'orient, un cor de menor amplada. Adjacent al mur oriental del cor se situa la sagristia, una introducció posterior a la Reforma Protestant. També posteriors a la reforma són el vestíbul i les finestres dels murs.

A més del masteler central, l'església té 12 pals raconers (stav), que formen part de l'armadura de suport; cadascun d'ells té decoració única. Hi ha pintures a l'interior, i entre les millor conservades estan les del sostre del cor, obra de Finn Krafft.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Església de fusta de Høyjord