Espai compacte

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

En topologia, un subconjunt d'un espai topològic es diu compacte si tot recobriment obert seu té un subrecobriment finit, és a dir, si per a tot tal que són tots oberts i , hi ha finit tal que .

Notar que, en particular, podria ser . En aquest cas es parla d'un espai compacte . Es verifica llavors que és compacte si i només si és un espai compacte per a la topologia traça.

El teorema de Heine-Borel estableix que els subconjunts compactes de són els conjunts tancats i acotats.

Un resultat important diu que és compacte si i només si tota xarxa continguda en té un punt d'acumulació.

Algunes propietats[modifica]

Es compleix que si és varietat afí, aleshores és connex per camins. Es compleix a més que tot subconjunt acotat d'un precompacto serà també paracompacto.

Compacitat en espais mètrics[modifica]

Si s'ha de és un espai mètric, llavors, per , les següents proposicions són totes equivalents:

  1. és compacte
  2. és seqüencialment compacte
  3. és complet i totalment tancat

A més, s'ha de serà sempre tancat i acotat.

El teorema de Heine-Borel dona una caracterització útil en els espais vectorials normats de dimensió finita: és compacte si i només si és tancat i fitat. Tanmateix, en dimensió infinita, això no és veritat, i, de fet, en aquest context la bola unitària tancada mai serà compacta, pel mateix[Cal aclariment], és molt més difícil verificar compacitat. Un resultat important en els espais de funcions contínues és el teorema de Arzelá-Ascoli.

Importància dels Conjunts Compactes[modifica]

Els conjunts compactes tenen gran importància en diversos resultats de l'anàlisi, sent un dels més importants el teorema de Weierstrass: tota funció real contínua definida en un espai compacte assoleix el seu màxim i el mínim.

Un altre resultat important és el teorema de Heine, que indica que tota funció contínua el domini sigui un conjunt compacte, serà uniformement contínua.

Vegeu també[modifica]