Espasticitat

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de malaltiaEspasticitat
Tipus muscular disease Tradueix
Especialitat neurologia
Medicació metaxalone Tradueix, meprobamate Tradueix, prazepam Tradueix, dantrolè, cyclobenzaprine Tradueix, chlormezanone Tradueix, tizanidine Tradueix, clonidine Tradueix, baclofèn, carisoprodol Tradueix i diazepam
Classificació
CIM-10 R25.2
Recursos externs
DiseasesDB 20872
MedlinePlus 003297
eMedicine 1148826 i 318994
MeSH D009128
UMLS CUI C0026838
Modifica les dades a Wikidata

El terme espasticitat deriva de la paraula grega σπαστικός (spasmos) que significa rampa. Amb aquest terme es defineix un trastorn motor del sistema nerviós que consisteix en un augment anormal del to muscular que pot originar-se per una lesió al cervell o a la medul·la espinal. Una característica de l'espasticitat és que l'augment en el to muscular depèn de la velocitat del moviment, o augmenta amb l'augment de la velocitat del moviment, donant-se contraccions involuntàries que provoquen rigidesa muscular i interfereix en diversos moviments i funcions: deambulació, manipulació, equil·libri, parla, deglució, etc.

Epidemiologia[modifica]

Presenten espasticitat un terç dels casos d’accidents vasculars cerebrals i fins a dos terceres parts dels pacients amb esclerosi múltiple.

Descripció[modifica]

Es descriu típicament, com una resistència involuntària a un moviment imposat, més elevada com més ràpid és aquest moviment . L'espasticitat pot ser uniforme en tot el cos, però normalment es localitza als membres inferiors (diplegia espàstica). També pot ser igualment uniforme en mig cos (dret o esquerra) ( hemiplegia cerebral infantil ) amb rigidesa muscular i debilitat dels músculs antagonistes. L'espasticitat en les extremitats inferiors fa que sigui impossible que la persona retregui les seves cames o que amb prou feines les pugui moure. També pot ser mínima, revelant-se tan sols després d’un examen clínic. No és necessàriament dolorosa, però pot ser-ho notablement tractant-se d'esclerosi múltiple. Cal diferenciar-la de la contractura, la rigidesa muscular (resistència independent de la velocitat de circulació impresa) i de la catatonia.

Enllaços externs[modifica]