Ajuda:Categoria: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
A més de la classificació taxonòmica, alguns éssers vius porten d'altres categories:
==== Biografies ====
Línia 37: Línia 37:
*Pels animals extingits hi ha la [[:categoria:animals extingits]] que inclou la [[:categoria:animals prehistòrics]], que inclou els extingits abans de la invenció de l'escriptura. En ambdues categories es categoritzen taxonòmicament, i a més, els prehistòrics s'estan categoritzant per període geològic.
*Pels animals extingits hi ha la [[:categoria:animals extingits]] que inclou la [[:categoria:animals prehistòrics]], que inclou els extingits abans de la invenció de l'escriptura. En ambdues categories es categoritzen taxonòmicament, i a més, els prehistòrics s'estan categoritzant per període geològic.
Tots aquests criteris es poden combinar si hi ha prou articles per crear les categories corresponents: per exemple, hi ha la [[:categoria:races catalanes extingides de mamífers domèstics]], que està indirectament a la [[:categoria:mamífers]], la [[:categoria:animals extingits]] i la [[:categoria:animals domèstics]].
Tots aquests criteris es poden combinar si hi ha prou articles per crear les categories corresponents: per exemple, hi ha la [[:categoria:races catalanes extingides de mamífers domèstics]], que està indirectament a la [[:categoria:mamífers]], la [[:categoria:animals extingits]] i la [[:categoria:animals domèstics]].
==== Biografies ====
Les persones les categoritzem segons el seu origen i la seva activitat.

A més, per algunes activitats, s'apliquen criteris específics, que es poden considerar casos especials d'activitat. Entre aquests criteris hi ha els següents:
*[[:categoria:Escriptors|Escriptors]]: per gènere literari i per llengua.
*[[:categoria:Filòsofs|Filòsofs]]: per època i per llengua.
*[[:categoria:Artistes|Artistes]]: per especialitat i per estil.
*[[:categoria:Bisbes|Bisbes]]: per diòcesi (els [[:categoria:papes de Roma|papes de Roma]] ara també per segle).
*[[:categoria:Religiosos|Religiosos]]: per religió i per orde religiós.
*[[:categoria:Polítics|Polítics]]: per càrrec (també per militància i per ideologia, però a hores d'ara no estan massa organitzades).
*Excepció: Sobre uns pocs criteris hi ha el consens de no aplicar-los. Bàsicament, no classifiquen les biografies per any de naixement i de mort, per gènere (home/dona), ni per inicial, a diferència del que fan d'altres viquipèdies.
{{millorant}}
{{millorant}}



Revisió del 17:50, 26 feb 2008

Benvinguda
AJUDA
Manteniment
Comunitat
Polítiques
Consultar
Editar
Manteniment i organització
Establir contacte
Modifica



Les categories són una característica del MediaWiki que proporciona indexació automàtica dels articles o imatges. Si ja sabeu què són les categories i voleu saber quin sistema usem a la Viquipèdia, visita Viquipèdia:Categorització i Viquipèdia:Llibre d'estil de categorització.

Posar un element a una categoria

Es pot afegir un article a una categoria simplement escrivint un enllaç d'este tipus:

L'enllaç es veurà en un marge de la pàgina (generalment al final). Es poden escriure més enllaços per a incloure en més categories un article. L'ordre en què s'escriuen és amb què apareixeran a l'article.

Subcategories

Les categories són també articles que poden pertànyer a altres categories. Per exemple, podriem escriure en Categoria:Música pop un enllaç a Categoria:Gèneres musicals per a que siga una subcategoria d'esta.

Quina categoria hi poso

Tots els articles han d'estar categoritzats a les categories més concretes possibles. En general, podem trobar les categories correctes mirant si dins de les que se'ns ocorrin en podem trobar de més concretes. Moltes vegades, les categories que hi ha als articles d'altres temes semblants o relacionats ens poden servir de guia.

Exemple

Tots els esportistes han d'anar a la categoria que correspongui al seu esport (vegeu categoria:esportistes per esport) i a la que correspongui al seu origen (vegeu categoria:biografies per origen), però si dintre d'aquestes n'hi ha de més concretes, farem servir les més concretes. NOTA: Tingueu en compte que els exemples s'han fet amb les categories existents en el moment d'escriure'ls, i que en el moment que els llegiu pot ser que s'hagin creat noves categories, o que alguna categoria hagi canviat de nom.

Quina mena de categories tenim

En general, cada article es pot categoritzar per tots els criteris que hi siguin aplicables, i si les categories d'aquests criteris existeixen, cal posar-hi l'article, perquè una categoria només és realment útil si conté tots els articles que hi ha d'anar. Quins criteris fem servir per cada tipus d'article? Tot i que sempre convé fer la comprovació amb articles semblants, i sense oblidar que les categories estan en contínua evolució a mida que augmenta el nombre d'articles i es refina la categorització, aquí ve un resum per orientar en la cerca de categories adients:

Éssers vius

La categoria que inclou tots els éssers vius és la categoria:arbre de la vida. Dins d'aquesta, els éssers vius es categoritzen principalment segons la seva classificació taxonòmica seguint un sistema cladístic d'acord amb les tendències actuals de la taxonomia; compte que sovint aquesta classificació té algunes diferències amb els sistemes més clàssics que fan servir d'altres viquipèdies. Compte també que a la Viquipèdia no fem categories amb menys de cinc articles encara que corresponguin a un tàxon que no tingui més espècies.

A més de la classificació taxonòmica alguns éssers vius porten d'altres categories:

Tots aquests criteris es poden combinar si hi ha prou articles per crear les categories corresponents: per exemple, hi ha la categoria:races catalanes extingides de mamífers domèstics, que està indirectament a la categoria:mamífers, la categoria:animals extingits i la categoria:animals domèstics.

Biografies

Les persones les categoritzem segons el seu origen i la seva activitat.

A més, per algunes activitats, s'apliquen criteris específics, que es poden considerar casos especials d'activitat. Entre aquests criteris hi ha els següents:

  • Escriptors: per gènere literari i per llengua.
  • Filòsofs: per època i per llengua.
  • Artistes: per especialitat i per estil.
  • Bisbes: per diòcesi (els papes de Roma ara també per segle).
  • Religiosos: per religió i per orde religiós.
  • Polítics: per càrrec (també per militància i per ideologia, però a hores d'ara no estan massa organitzades).
  • Excepció: Sobre uns pocs criteris hi ha el consens de no aplicar-los. Bàsicament, no classifiquen les biografies per any de naixement i de mort, per gènere (home/dona), ni per inicial, a diferència del que fan d'altres viquipèdies.

Indexar

Es pot indicar com s'ordenarà un article dins d'una categoria d'esta forma: Cal assenyalar que el títol que apareixerà a la categoria serà el nom correcte de l'article.

Així, per tal de que, en una categoria, els articles de personatges quedin ordenats pel cognom i no pel nom, es pot usar un paràmetre addicional quan indicam la categoria. Exemple: [[Categoria:Escriptors mallorquins|Alomar Villalonga, Gabriel]]

Tot i això, en articles com biografies en què totes les categories usen la mateixa indexació, és més fàcil usar la funció {{ORDENA:}} (en majúscules) (que també es pot escriure {{DEFAULTSORT:}}) ja que així estalviarem de repetir-la en cada categoria i a més farà que també s'indexi correctament si té alguna plantilla d'esborrany. Per exemple, en l'article anterior simplement hi posaríem:

{{esborrany de biografia}}
{{ORDENA:Alomar Villalonga, Gabriel}}
[[Categoria:Escriptors mallorquins]]
[[Categoria:Escriptors en català]]

Accents, signes diacrítics i d'altres caràcters

També farem servir aquesta funció quan el títol de l'article tingui accents o d'altres signes diacrítics o caràcters com la ç, ometent-los en el Títol per a indexar. Exemple: a l'article Àustria hi posem {{ORDENA:Austria}} sense l'accent de la À

Per els caràcters en català o en d'altres idiomes que siguin derivats directament d'un caràcter de l'alfabet llatí, els substituirem pel caràcter del que procedeix. Per exemple:

La ç la indexem com c
La ñ la indexem com n
ĝ, ỹ, ǎ, ǯ, ş, ħ, ɵ, ŧ les indexem com g, y, a, z, s, o, t

Així, l'article sobre el sociòleg Ismail Beşikçi s'indexa amb {{ORDENA:Besikci, Ismail}}.

Pels caràcters que no existeixin en català i no siguin derivats directament de l'alfabet llatí, seguim el criteri de la llengua original en la mesura que sigui possible:

L'alemanya ß la indexem com ss
Les islandeses ð i þ les indexem com dh i th, respectivament.

Majúscules

Tant si la indexació s'indica amb | o amb ORDENA, la primera lletra de la paraula que posem per indexar ha d'anar en majúscula (per exemple {{ORDENA:austria}} produiria un ordre incorrecte).

Indexació de noms de persona

Al text que fem servir per indexar hi posarem només la part del nom de l'article que sigui rellevant per ordenar alfabèticament; aleshores, com que les persones les ordenem per l'ordre alfabètic dels cognoms i el nom sense tenir en compte la i entre els cognoms, si hi és, ometrem aquesta i (per exemple, per exemple, l'article sobre en Martí Cama i Braç hauria d'anar després que Martín Cama Alta i abans que en Martín Cama Curta. Perquè s'ordeni així, cal fer servir {{ORDENA:Cama Brac, Marti}} en comptes de {{ORDENA:Cama i Brac, Marti}}). Les altres partícules amb funció semblant (de, von, van...) que no hagin de tenir-se en compte en l'ordenació alfabètica les ometrem igualment o les posarem al final.

Articles principals

La funció d'indexació també serveix per a marcar l'article principal d'una categoria indexant-lo amb un espai en blanc i altres articles bàsics de la categoria fent-ho amb un asterisc tal com s'explica al llibre d'estil de categorització.

L'article principal s'indica també posant a la pàgina de la categoria la plantilla {{infocat|nom de l'article principal|text descriptiu}}, per exemple {{infocat|mamífer|els mamífers}} produeix:

Llegiu l'article principal sobre els mamífers.

També es pot fer servir la plantilla sense paràmetres, i aleshores es fa servir per defecte el nom de la categoria com a nom de l'article i text descriptiu (amb minúscula inicial), però cal vigilar que el text produït sigui correcte gramaticalment, ja que sovint falten articles, o majúscules inicials dels noms propis.