Ràtio impuls-pes: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.3) (Robot afegeix: nl:Stuwkracht-gewicht verhouding
m r2.7.1) (Robot modifica: nl:Stuwkracht-gewichtverhouding
Línia 33: Línia 33:
[[ja:推力重量比]]
[[ja:推力重量比]]
[[ms:Nisbah tujahan-kepada-berat]]
[[ms:Nisbah tujahan-kepada-berat]]
[[nl:Stuwkracht-gewicht verhouding]]
[[nl:Stuwkracht-gewichtverhouding]]
[[pl:Współczynnik ciągu do ciężaru]]
[[pl:Współczynnik ciągu do ciężaru]]
[[ro:Raport tracțiune-greutate]]
[[ro:Raport tracțiune-greutate]]

Revisió del 16:53, 15 set 2012

El ràtio impuls-pes (on "pes" es refereix al pes a la superfície de la Terra) és un paràmetre adimensional característic dels motors de coet, els motors a reacció i els vehicles propulsats per aquest tipus de motors (generalment vehicles espacials i avions de reacció). Es fa servir com a paràmetre de qualitat per a comparacions quantitatives de vehicles i motors.

Evidentement el valor és superior pel motor que per la totalitat del vehicle de llançament. Aquest últim ha de ser superior a u (per exemple 1,4) al moment del llançament des de la superfície d'un cos celeste (tenint en compte que el pes varia segons la gravetat del cos en qüestió).

Existeixen molts factors que afecten el ràtio impuls-pes i, per a una comparació vàlida, cal mesurar l'impuls en condicions controlades. Entre els factors que afecten l'impuls hi ha la temperatura, la pressió, la densitat i la composició del flux lliure d'aire. Depenent del motor o vehicle estudiat, el pes efectiu pot canviar a mesura que es consumeix el combustible i segons la gravetat al punt d'ús.

Exemples

El motor de coet rus RD-180 proporciona 3.820 kN d'impuls al nivell del mar i té una massa en buit de 5.307 kg. Utilitzant una gravetat de 9,80665 m/s², el ràtio impuls-pes es calcula com segueix: (1 kN = 1.000 N = 1.000 kg⋅m/s²)

Avions

El ràtio impuls-pes i la càrrega alar són els dos paràmetres més importants per determinar el rendiment d'un avió.[1] Per exemple, el ràtio impuls-pes d'un avió de combat és un bon indicador de la maniobrabilitat de l'aparell.[2]

El ràtio impuls-pes varia constantment durant el vol. L'impuls varia amb la configuració de l'accelerador, la velocitat aerodinàmica, l'altitud i la temperatura de l'aire. El pes varia amb la quantitat de combustible disponible i els canvis de càrrega. Per un avió, el ràtio impuls-pes calculat sol ser l'impuls estàtic màxim al nivell del mar dividit pel pes carregat.[3]

Referències

  1. Daniel P. Raymer, Aircraft Design: A Conceptual Approach, Secció 5.1
  2. John P. Fielding, Introduction to Aircraft Design, Secció 4.1.1 (p. 37)
  3. John P. Fielding, Introduction to Aircraft Design, Secció 3.1 (p.21)