Timor: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: fa:جزیره تیمور
m r2.7.2+) (Robot afegeix: be:Востраў Тымор
Línia 33: Línia 33:


[[ar:تيمور (جزيرة)]]
[[ar:تيمور (جزيرة)]]
[[be:Востраў Тымор]]
[[be-x-old:Тымор]]
[[be-x-old:Тымор]]
[[bg:Тимор]]
[[bg:Тимор]]

Revisió del 22:08, 21 set 2012

Mapa de Timor

Timor és una illa del sud d’Insulíndia,

Localització de l'illa de Timor

Divisions polítiques

Dones amb vestits de festa a Timor. 1937

L'illa de Timor es troba dividida entre l'estat independent del Timor Oriental (conegut també com a Timor Lorosa'e en tetum i Timor-Leste en portuguès) i el Timor Occidental, que forma part de la província indonèsia de les Illes Petites de la Sonda Orientals o Nusa Tenggara Timur. El nom és una variant de timur, paraula que en malai significa "est", anomenada així perquè és la més oriental de la cadena d'illes que formen les illes Petites de la Sonda.

Geografia

Al sud i sud-est de Timor es troba Austràlia, separada pel mar de Timor. Al nord-oest, l'illa de Cèlebes (o Sulawesi), separada pel mar de Banda, i a l'oest, les illes de Sumba i Flores, separades pel mar de Savu.

Les principals ciutats són Kupang a la part occidental i Dili a l'oriental.

Timor està cobert de selves tropicals i subtropicals, amb molts arbres de fulla caduca que perden les seves fulles durant l'estació seca.

A Timor hi va haver durant molt de temps un cim volcànic, la llum del qual va servir com a far als mariners que navegaven als mars pròxims. En 1637 es va produir una gran erupció a la muntanya, de la qual no va quedar més que un llac que ara ocupa el seu lloc.

Segons la mitologia local, l'illa de Timor era un cocodril gegant.

Història

L'illa ha estat políticament dividida en dues parts durant segles: el Timor Occidental (conegut com a Timor Neerlandès des de la primera dècada del segle XIX fins a 1949, quan va passar a formar part d’Indonèsia), que formava part de les antigues Índies Orientals Neerlandeses, i el Timor Oriental, conegut com a Timor Portuguès des de 1596 fins a 1975. El Timor Oriental inclou l’enclavament d’Oecussi-Ambeno, situat a la part occidental de l'illa. Els Països Baixos i Portugal no van resoldre formalment el contenciós fronterer fins a 1912.

El 7 de desembre de 1975, una setmana després de la proclamació de la independència del Timor Oriental, l'exèrcit indonesi va envair aquesta part de l'illa. Des de llavors fins a setembre de 1999, es va registrar en el territori el major genocidi proporcional a la població d'un país mai verificat: 220.000 morts, en una població que en 1975 es calculava en 650.000 habitants.

Després de la seva annexió per part d'Indonèsia en 1976, el Timor Oriental va ser anomenat Timor Timur o 'Tim-Tim'. Indonèsia el considerava la 27a província del país, però això mai va ser reconegut per les Nacions Unides. Després d'un acte d'autodeterminació en 1999, en el qual la població va rebutjar l'oferta d'autonomia dintre d'Indonèsia, el Timor Oriental va accedir a la independència en 2002.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Timor