Viquipèdia:Llanceu-vos-hi!: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 97: Línia 97:
[[ru:Википедия:Правьте смело]]
[[ru:Википедия:Правьте смело]]
[[sh:Wikipedia:Budite odvažni]]
[[sh:Wikipedia:Budite odvažni]]
[[simple:Wikipedia:Be bold in updating pages]]
[[simple:Wikipedia:Be bold]]
[[sk:Wikipédia:Buďte smelí pri úprave stránok]]
[[sk:Wikipédia:Buďte smelí pri úprave stránok]]
[[sl:Wikipedija:Bodite pogumni]]
[[sl:Wikipedija:Bodite pogumni]]

Revisió del 05:08, 26 set 2012

Per a una guia ràpida vegeu Ajuda:Llanceu-vos-hi!

La Viquipèdia anima tots els usuaris que es llancin a completar l'enciclopèdia. Els wikis com el nostre es desenvolupen més ràpidament quan tothom ajuda a arreglar problemes, corregir ortografia, afegir informació, redactar acuradament, etc. Ens agradaria que tothom s'hi llancés i ajudés a fer de la Viquipèdia una enciclopèdia millor. Quantes vegades heu llegit algun article i heu pensat «per què aquesta pàgina no es corregeix o s'amplia»? La Viquipèdia no només us permet afegir, revisar i modificar articles: esperem que ho feu. Això requereix que tothom actuï amb una certa responsabilitat, però funciona. Ja ho veureu. Naturalment, altres modificaran el que escriviu aquí. No us ho prengueu personalment! Com tots nosaltres, només desitgen que sigui una enciclopèdia el millor possible.

Igualment, quan vegeu un problema en una pàgina de discussió, no sigueu només un mer espectador. Llanceu-vos-hi, opineu i ajudeu a resoldre'l!

Llançar-se a la piscina

Encara que l'audàcia dels col·laboradors és un dels actius de la Viquipèdia, és important també que tinguin cura del bé comú i no editin temeràriament. Qualsevol canvi que feu i no us hagi sortit bé pot ser revertit, normalment sense problemes. Evitem no descoratjar els usuaris amb canvis revertits o modificats substancialment. Però hi ha alguns canvis significatius que poden perdurar molt de temps i que poden ser més difícils d'arreglar si sorgeix la necessitat. Si en dubteu, simplement demaneu consell.

Sovint és més fàcil de veure que alguna cosa no està bé més que saber exactament què estaria bé. No és un requisit que tothom s'hi llanci. Després de tot, comentar que alguna cosa en un article és incorrecta pot ser el primer pas per arreglar-la. Tanmateix, és cert que els problemes segurament s'arreglaran, i probablement de forma més ràpida, si un és prou atrevit per intentar fer-ho ell mateix.

Tal com se sol dir, llanceu-vos-hi... però vigileu que la piscina estigui plena.

Pàgines que no són articles

Encara que animem els editors a que siguin atrevits en modificar articles, a vegades cal una certa precaució quan es tracta d'altres tipus de pàgines que no són articles. Aquest tipus de pàgines s'identifiquen per un prefix d'espai de noms. Per exemple, aquesta mateixa pàgina, Viquipèdia:Llanceu-vos-hi, té el prefix «Viquipèdia:»; si s'anomenés simplement Llanceu-vos-hi (sense prefix) seria un article.

Poden sortir problemes per diferents motius segons l'espai de noms fora del principal d'articles. Cal conèixer els possibles problemes per decidir si un s'hi llança o fins a quin punt s'hi pot llançar.

Espai Viquipèdia

La precaució de «no llançar-se temeràriament a la piscina» cal tenir-la en compte quan es tracta de polítiques i normes de la Viquipèdia, on els punts clau poden estar expressats d'una manera determinada que reflecteix el consens aconseguit, a vegades de forma difícil i que pot no ser obvi pels que desconeguin el fons. En aquests casos, sovint és millor proposar abans els canvis substancials per a discutir-los. Tanmateix, s'haurien d'arreglar immediatament els errors d'ortografia i gramaticals, així com millorar els punts que no siguin claus i no es desvirtuï el significat.

És una bona pràctica explicar el canvis en les pàgines de discussió de l'espai Viquipèdia. Si no hi ha objeccions, quedarà constància del motiu dels canvis per a referència posterior sense necessitat d'anar repetint arguments.

Espai Plantilla

Llançar-se a fer canvis en plantilles pot tenir conseqüències de gran abast. Això és perquè els canvis en una plantilla poden afectar un gran nombre de pàgines amb una sola modificació; a més algunes plantilles formen part de sistemes estesos i uniformes de plantilles, com infotaules o esborranys. A més a més, les plantilles poden tenir un codi font complex que es pot trencar fàcilment amb canvis no provats (encara que afortunadament es pot recuperar amb una simple reversió).

Per aquests motius, moltes plantilles àmpliament utilitzades es protegeixen indefinidament per a no modificar-les. Abans de modificar una plantilla, considereu proposar els canvis en la pàgina de discussió corresponent i, si és el cas, anunciar-ho en el Viquiprojecte involucrat.

Espai Categoria

Crear categories noves o reorganitzar l'estructura de categories pot suposar canviar moltes pàgines. Considereu les directrius sobre categorització, i sobrecategorització, i si el que esteu fent es podria considerar controvertit (especialment si afecta a categories de persones vives), llavors proposeu abans els canvis.

Espai Fitxer

Llanceu-vos a afegir informació en la descripció d'una imatge existent. Tanmateix, els fitxers nous s'haurien de carregar amb noms nous en lloc de carregar una nova versió sobre el vell, a no ser que hi hagi un bon motiu i no hi hagi confusió entre el fitxer nou i el vell.

Espai Usuari

En general, no està recomanat modificar la pàgina d'usuari d'un altre viquipedista o els comentaris deixats en pàgines de discussió (excepte els propis però, tot i així, amb prudència). Netejar el vandalisme sempre és oportú, fins i tot en pàgines d'usuari. Els usuaris afectats ja us faran saber si troben els vostres canvis no apropiats o si no heu donat informació correcta.

Espai Portal

Per a canvis de disseny, vegeu la secció següent. Fixeu-vos que l'esquema de colors utilitzats en portals pot no ser necessàriament arbitrari. Per exemple, un portal relacionat amb un país per utilitzar els colors de la bandera pròpia. És una bona pràctica proposar abans els canvis de disseny en la pàgina de discussió.

Canvis de disseny

Cal precaució abans de fer canvis essencials en el disseny de certes pàgines que no són articles. Sovint és millor provar abans els canvis (en una pàgina de proves del vostre espai d'usuari o en una subpàgina de la pàgina en qüestió), i discutir el canvi proposat amb altres editors abans de fer-lo efectiu. Quan diferents usuaris editen el disseny de tals pàgines, els diferents plans poden estar en conflicte i la pàgina pot empitjorar més que millorar.

Això passa especialment en pàgines altament visitades, com les enllaçades des de les caixes de navegació a l'esquerra de la pantalla. Sovint utilitzen formats complicats per transmetre la seva informació i poden haver requerit cert esforç per a fer-les amigables a l'usuari. A més algunes pàgines pertanyen a col·leccions amb un format pensat per a ser uniforme. No hauríeu de fer canvis no consensuats en el disseny d'aquests tipus de pàgines. Els exemples inclouen la Pàgina Principal (quin en algun cas es protegeix permanentment), el Portal de Comunitat, el grup de contingut Presentat de pàgines, i el grup que consta de Portal:Contents i les seves subpàgines, així com esdeveniments de Portal:Current. Això no s'aplica a articles o portals normals.

Com a exemples es poden citar la Portada (que està permanentment protegida), el Portal comunitari, la pàgina d'articles destacats, la pàgina d'actualitat o la portada de portals. No és el cas d'articles o portals enciclopèdics.

Vegeu també