Cohesió social: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
La '''cohesió social''' és un terme utilitzat en la [[política social]], [[sociologia]] i [[ciències polítiques]] per descriure els nexes o lligams que uneixen a les persones en la societat, particularment en el context de la [[diversitat cultural]]. La cohesió social és un concepte multifacètic que abasta molts tipus diferents dels fenòmens socials. S'associa amb les teories del [[funcionalisme estructural]] [[sociològic]] i el [[conservadorisme]] [[polític]]. De vegades també s'utilitza per l'estat com un eufemisme de les [[relacions racials]] i està estretament relacionat amb el concepte de [[desigualtat d'habitatge]].
La '''cohesió social''' és un terme utilitzat en la [[política social]], [[sociologia]] i [[ciències polítiques]] per descriure els nexes o lligams que uneixen a les persones en la societat, particularment en el context de la [[diversitat cultural]]. La cohesió social és un concepte multifacètic que abasta molts tipus diferents dels fenòmens socials. S'associa amb les teories del [[funcionalisme estructural]] sociològic i el [[conservadorisme]] polític. De vegades també s'utilitza per l'estat com un eufemisme de les [[relació racial|relacions racials]] i està estretament relacionat amb el concepte de [[desigualtat d'habitatge]].


La cohesió d'un grup pot mesurar-se mitjançant un [[test estadístic]] no paramètric o lliure de distribució, como el [[coeficient de correlació de rangs de Pearson]] (''r'') o el [[coeficient de correlació de rangs de Kendall]] (''τ''), que comparen els resultats [[escalar]]s de diversos [[qüestionari]]s sobre una mateixa variable en dos moments diferents de [[mostreig]] o entre dues variables diferents però relacionades.
La cohesió d'un grup pot mesurar-se mitjançant una prova [[estadística no paramètrica]] o lliure de distribució, com el [[coeficient de correlació de rangs de Pearson]] (''r'') o el [[coeficient de correlació de rangs de Kendall]] (''τ''), que comparen els resultats [[escalar]]s de diversos [[qüestionari]]s sobre una mateixa variable en dos moments diferents de [[Mostreig (estadística)|mostreig]] o entre dues variables diferents però relacionades.


El camp de la [[discriminació social]] pot estudiar-se, des de les perspectives sociològiques de l'[[interaccionisme simbòlic]], el [[funcionalism]] o la [[teoria del conflicte]], como un problema de cohesió social.
El camp de la [[discriminació social]] pot estudiar-se, des de les perspectives sociològiques de l'[[interaccionisme simbòlic]], el [[funcionalisme]] o la [[teoria del conflicte]], como un problema de cohesió social.


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==
*[[Ubuntu]]
*[[Asabiyyah]]
*[[Capital social]]
*[[Contracte social]]
*[[Cohesió estructural]]
*[[Gemeinschaft i Gesellschaft]]
*[[Solidaritat social]]
*[[Ortodòxia]]
*[[Ortodòxia]]
*[[Multiculturalisme]]
*[[Multiculturalisme]]
*[[Acció social]]
*[[Acció social]]
*[[Capital social]]
*[[Contracte social]]
*[[Cohesió estructural]]

{{Esborrany de sociologia}}
{{Esborrany de sociologia}}



Revisió del 11:41, 25 oct 2012

La cohesió social és un terme utilitzat en la política social, sociologia i ciències polítiques per descriure els nexes o lligams que uneixen a les persones en la societat, particularment en el context de la diversitat cultural. La cohesió social és un concepte multifacètic que abasta molts tipus diferents dels fenòmens socials. S'associa amb les teories del funcionalisme estructural sociològic i el conservadorisme polític. De vegades també s'utilitza per l'estat com un eufemisme de les relacions racials i està estretament relacionat amb el concepte de desigualtat d'habitatge.

La cohesió d'un grup pot mesurar-se mitjançant una prova estadística no paramètrica o lliure de distribució, com el coeficient de correlació de rangs de Pearson (r) o el coeficient de correlació de rangs de Kendall (τ), que comparen els resultats escalars de diversos qüestionaris sobre una mateixa variable en dos moments diferents de mostreig o entre dues variables diferents però relacionades.

El camp de la discriminació social pot estudiar-se, des de les perspectives sociològiques de l'interaccionisme simbòlic, el funcionalisme o la teoria del conflicte, como un problema de cohesió social.

Vegeu també