Botina: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Joan Rocaguinard ha desplaçat la pàgina Botí a Botina: El concepte tractat és la ''botina''; el ''botí'' és un tipus de polaina (v. definició diccionari IEC)
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{polisèmia|botí de guerra}}
{{polisèmia|botí de guerra}}
[[File:Legs with fishnetstockings and highheels.jpg|thumb|Botins]]
[[File:Legs with fishnetstockings and highheels.jpg|thumb|Botins]]
La '''botina'' és un tipus de [[bota]] baixa, amb canya curta que no arriba a cobrir la [[cama]] sinó tan sols el [[peu]] i el [[turmell]].
Un '''botí''' és un tipus de calçat que té la forma d'una [[bota]] amb la canya baixa que no arriba a cobrir la [[cama]] sinó tan sols el [[peu]] i el [[turmell]]. Els botins són un tipus de sabata amb taló mitjà que cobreix per complet el peu. Poden combinar-se amb pantalons cigarret ficats per dins, amb pantalons amples, amb faldilla i fins i tot amb [[shorts]]. Quan es porten amb les cames descobertes, una bona opció es combinar amb [[Mitja|mitges]] espesses. Els seus estils, són molt variats trobant botins amb solapa volta estil pirata, amb tatxes, amb serrells, amb sivelles decoratives o els que simplement representen una bota en versió reduïda. Les propostes en talons són dels més diverses. Els més elegants són els de taló alt si bé es consideren els més incòmodes de portar. També es troben botins de talons quadrats o de plataforma oculta a l'interior de la [[sabata]]. Finalment, hi ha models que prescindeixen en absolut del taló. La característica distintiva dels botins davant les botes i les sabates és que cobreixen el peu incloent completament l'empenya. Quant a la seva matèria primera, es pot escollir entre botins de cuir i pell tenyits en una àmplia gamma de colors, així com de davant o de [[xarol]].

Quant a la matèria primera, es pot escollir entre botines de cuir i pell tenyides en una àmplia gamma de colors, així com d'ant o de [[xarol]].

Hi ha botines per a home i per a dona, molt diferents d'estil. Foren un dels tipus de calçat més populars en la segona meitat del segle XIX i a inicis del XX. En el canvi de segle esdevingueren també el calçat bàsic de la [[tropa]] de la majoria d'exèrcits, sovint sota el nom de ''[[bota de mitja canya]]'', si bé aquest darrer terme, avui, tendeix a designar específicament un tipus de botina de canya lleugerament més alta que la botina clàssica, i d'un estil característicament militar. Avui dia hi ha múltiples estils de botina per a home, però la majoria tendeix a ésser d'estil militar (és a dir, botes de mitja canya).

Entre les botines per a dona destaca com a símbol eròtic la botina de taló alt, generalment amb puntera, símbol del món del ''can can'' i del món de les ''cocottes'' de la ''Belle époque''.

Avui dia, com altres tipus de bota, les botines tornen a ésser populars entre les dones de totes les edats. Poden combinar-se amb [[Malles|pantalons de tub]] ficats per dins, amb pantalons amples, amb faldilla i fins i tot amb [[shorts]]. Quan es porten amb les cames descobertes, una bona opció és combinar amb [[Mitja|mitges]] espesses. Els seus estils són molt variats; es troben botines amb solapa [?] girada estil pirata, amb tatxes, amb serrells, amb sivelles decoratives o d'altres que simplement representen una bota en versió reduïda. Les propostes en talons són d'allò més diverses. Les més elegants són les de taló alt, si bé es consideren les més incòmodes de portar. També es troben botines de taló quadrat o de plataforma oculta a l'interior. Finalment, hi ha models que prescindeixen del taló. La característica distintiva de les botines envers altres tipus de bota i envers les sabates és que cobreixen el peu incloent completament l'empenya.




==Enllaços externs==
==Enllaços externs==

Revisió del 21:11, 25 oct 2012

Per a altres significats, vegeu «botí de guerra».
Botins

La 'botina és un tipus de bota baixa, amb canya curta que no arriba a cobrir la cama sinó tan sols el peu i el turmell.

Quant a la matèria primera, es pot escollir entre botines de cuir i pell tenyides en una àmplia gamma de colors, així com d'ant o de xarol.

Hi ha botines per a home i per a dona, molt diferents d'estil. Foren un dels tipus de calçat més populars en la segona meitat del segle XIX i a inicis del XX. En el canvi de segle esdevingueren també el calçat bàsic de la tropa de la majoria d'exèrcits, sovint sota el nom de bota de mitja canya, si bé aquest darrer terme, avui, tendeix a designar específicament un tipus de botina de canya lleugerament més alta que la botina clàssica, i d'un estil característicament militar. Avui dia hi ha múltiples estils de botina per a home, però la majoria tendeix a ésser d'estil militar (és a dir, botes de mitja canya).

Entre les botines per a dona destaca com a símbol eròtic la botina de taló alt, generalment amb puntera, símbol del món del can can i del món de les cocottes de la Belle époque.

Avui dia, com altres tipus de bota, les botines tornen a ésser populars entre les dones de totes les edats. Poden combinar-se amb pantalons de tub ficats per dins, amb pantalons amples, amb faldilla i fins i tot amb shorts. Quan es porten amb les cames descobertes, una bona opció és combinar amb mitges espesses. Els seus estils són molt variats; es troben botines amb solapa [?] girada estil pirata, amb tatxes, amb serrells, amb sivelles decoratives o d'altres que simplement representen una bota en versió reduïda. Les propostes en talons són d'allò més diverses. Les més elegants són les de taló alt, si bé es consideren les més incòmodes de portar. També es troben botines de taló quadrat o de plataforma oculta a l'interior. Finalment, hi ha models que prescindeixen del taló. La característica distintiva de les botines envers altres tipus de bota i envers les sabates és que cobreixen el peu incloent completament l'empenya.


Enllaços externs