Batalla d'Asculum (279 aC): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.2+) (Robot afegeix: hr:Bitka kod Askula
Línia 74: Línia 74:
[[it:Battaglia di Ascoli Satriano]]
[[it:Battaglia di Ascoli Satriano]]
[[ja:アスクルムの戦い (紀元前279年)]]
[[ja:アスクルムの戦い (紀元前279年)]]
[[ka:ასკულუმთან ბრძოლა (ძვ. წ. 279)]]
[[ka:ასკულუმის ბრძოლა (ძვ. წ. 279)]]
[[lt:Askulo mūšis]]
[[lt:Askulo mūšis]]
[[pl:Bitwa pod Ausculum]]
[[pl:Bitwa pod Ausculum]]

Revisió del 10:47, 2 nov 2012

Infotaula de conflicte militarBatalla d'Asculum
Guerres pírriques
Els llocs més importants durant les guerres pírriques
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data279 aC
Coordenades41° 12′ N, 15° 36′ E / 41.2°N,15.6°E / 41.2; 15.6
LlocAsculum (l'actual Ascoli Satriano), Pulla, Itàlia.
EstatItàlia Modifica el valor a Wikidata
ResultatVictòria d'Epir.
Bàndols
Epir
Magna Grècia
República romana
Comandants
Pirros Publi Deci Mus
Forces
40.000 d'infanteria i cavalleria [1]
20 elefants
40.000 d'infanteria i cavalleria[1]
300 armes anti-elefant
Baixes
3.500 morts 6.000 morts
Cronologia

La batalla d'Asculum (o Ausculum)[2] va tenir lloc al 279 aC entre la República romana sota el comandament del cònsol Publi Deci Mus i la combinada tarentina, osc, samnites, i epirotes forces, sota el comandament del rei Pirros. Aquesta batalla s'emmarca en el conflicte Romà, per controlar la Magna Grècia.

Exèrcits

Aquesta batalla va ser la segona entre l'exercit alexandrí, basat en la falange i la legió romana. Els dos exèrcits estaven igualats en número.

Els romans tenien més infanteria (quatre legions, 25.000 romans, a més d'aliats Dauni) i 300 dispositius anti-elefants. Després de la Batalla d'Heraclea en què els elefants de guerra grecs van tenir un fort impacte en els romans, a les legions se'ls va proporcionar armes inflamables i dispositius anti-elefants: carros de braus que duien piques llarges per clavar-les als elefants, testos de foc per espantar-los i els velites que llançaven javelines els elefants per allunyar-los.

Pirros va desplegar la infanteria macedònica i la cavalleria, la infanteria de mercenaris grecs, aliats grecs, italians, entre ells una milícia Tarentina, 20 elefants, i la infanteria i la cavalleria samnites. L'exèrcit grec tenia un avantatge en la cavalleria i els 20 elefants. Per tal de contrarestar la legió romana més flexible, Pirros havia barrejat algunes tropes lleugeres itàliques en la seva falange.

Batalla

La batalla va durar dos dies. Com era normal en aquella època, tots dos exèrcits van desplegar la seva infanteria en el centre i la cavalleria als flancs. Al principi, Pirros va situar la seva guàrdia personal i als elefants de guerra al darrere de la infanteria com a reserva.[3]

El primer dia, la cavalleria i els elefants de Pirros van ser bloquejats pels arbres i turons on es desenvolupava la batalla. No obstant això, les falanges no van tenir inconvenients en el seu enfrontament amb les legions romanes. Els macedonis van derrotar a la primera legió romana i els seus aliats itàlics de l'ala esquerra, però la tercera i quarta legions van derrotar els tarentins els Oscos i epirotes al centre, Mentre que els daunis atacaven el campament grec. Enviament Pirros a part de la seva cavalleria de reserva un tapar el buit en el centre de la seva formació ia un altre grup de cavalleria, Alguns més elefants, per espantar als daunis. Quan aquests es van retirar cap a un turó escarpat i inaccessible per als animals, va decidir desplegar els seus elefants contra la tercera i quarta legions. Aquestes també es van refugiar als turons arbrades, però es van veure impossibilitades de aprofitar l'avantatge, ja que els arquers i foners que escortaven els elefants van disparar projectils amb foc, incendiant els arbres. Pirros va decidir enviar als atamanis, acarnànis (tots dos pobles grecs aliats dels epirotes) i samnites per forçar els seus adversaris a sortir de la arboreda, però van ser dispersats per la cavalleria romana. Tots dos bàndols es van retirar de la batalla al vespre sense que cap hagués aconseguit un clar avantatge.

A l'alba, Pirros s'ubica amb la seva infanteria lleugera en el terreny que havia resultat ser un punt feble el dia anterior, el que va forçar els romans a entaular una batalla en camp obert. Igual que en la Batalla d'Heraclea, les legions romanes i les falanges macedòniques van establir combat fins que una càrrega d'elefants recolzats per infanteria lleugera va trencar la línia romana. En aquest moment, els romans van enviar els seus "carros anti-elefants», Però aquests només van resultar efectius durant uns breus instants ja que els Psiloi, després de rebutjar la cavalleria romana, van acabar amb els soldats que conduïen els carros. Els elefants van carregar immediatament contra la infanteria, que va començar a retrocedir. Simultàniament, Pirros va carregar amb la seva guàrdia personal per completar la seva victòria. Els romans es van retirar desordenadament al seu campament.

Càrrega d'elefants contra l'exèrcit romà.

Conseqüències

Els romans van perdre 6.000 homes, i Pirros, 3.500, inclosos molts dels seus oficials. Aquesta victòria grega, amb tan escàs marge i grans pèrdues, va portar a la creació del terme victòria pírrica per referir-se a una victòria que s'aconsegueix amb un gran cost humà. Pirros, en un moment posterior a la batalla, va dir: « Una altra victòria com aquesta i estarem acabats », encara que altres fonts suggereixen que va ser:« Una altra victòria com aquesta i tornaré sol a Epir ». Segons la tradició Publi Deci Mus va morir durant la batalla, en lliurar la seva vida als déus a canvi de la victòria, altres escrits suggereixen que va sobreviure.

Sabent que la seva situació era desesperada, a causa de les grans pèrdues que havia patit tot i la victòria, Pirros va oferir una treva a Roma. No obstant això, el Senat romà es va negar a acceptar qualsevol acord mentre Pirros mantingués les seves tropes en territori italià. Roma, en canvi, va decidir signar un tractat amb Cartago contra Pirros, el que va tallar la seva carrera militar, ja que les ciutats gregues, a les que ell deia defensar sentien que per culpa seva havien perdut l'oportunitat d'aliar-se tant amb Roma com amb Cartago . L'única esperança grega hauria estat aliar-se amb una de les dues potències i provocar un enfrontament entre elles.

Moltes d'aquestes ciutats li van retirar el suport. A més, el fet que tot i seguir vencent en totes les batalles perdia més homes dels que es podia permetre, va fer que es traslladés a Sicília després de dues campanyes. Allà, els cartaginesos ja es trobaven assetjant Siracusa pel que Pirros es va desviar i va prendre posicions a Palerm, negant-se a lliurar Sicília a Cartago, i va arribar a acorralar a aquests a Lilibea. Finalment, Pirros va ser derrotat en sòl itàlic a la Batalla de Benevent l'any 275 aC, després del qual va tornar a la seva terra.

Referències

  1. 1,0 1,1 Sext Juli Frontí. «Llibres II, III, 21», Estratagemes. «El fet era indiscutible, quaranta mil homes a cada bàndol.»
  2. Michael Grant, Història de Roma, p. 79
  3. Sext Juli Frontí, Estratagemes capítol Llibres II, III, 21


Plantilla:Enllaç AB Plantilla:Link GA