Hannah Szenes: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.3) (Robot modifica: sr:Хана Сенес
m r2.7.3) (Robot modifica: sr:Хана Сенеш
Línia 34: Línia 34:
[[ru:Сенеш, Хана]]
[[ru:Сенеш, Хана]]
[[sk:Chana Seneš]]
[[sk:Chana Seneš]]
[[sr:Хана Сенес]]
[[sr:Хана Сенеш]]
[[sv:Hannah Szenes]]
[[sv:Hannah Szenes]]

Revisió del 23:53, 3 nov 2012

Hannah Szenes

Hannah Szenes (hebreu: חנה סנש, hongarès: Szenes Hanna; 17 de juliol 19217 de novembre 1944) va ser una poetessa jueva i paracaigudista que va participar en la resistència anti-nazi durant la Segona Guerra Mundial. Es considera una heroïna nacional a Israel.[1]

Va néixer a Hongria i va emigrar a Mandat Britànic de Palestina a la tardor de 1939. Va estudiar en una escola agrícola i vivia en un quibuts. Tenia por per la seva mare, que va deixar a Budapest i així va decidir tornar a Hongria. Es va allistar en algunes missions especials com a paracaigudista i va ser entrenada per l'exèrcit britànic. Més tard el març de 1944, es va llançar en paracaigudes sobre Iugoslàvia. L'objectiu de la seva missió era ajudar els pilots aliats, els jueus europeus i la resistència anti-nazi.[2]

Després de diversos mesos passats amb els partisans iugoslaus, va creuar la frontera amb Hongria. Va ser capturada gairebé immediatament i va ser empresonada i torturada per la seva transmissió de ràdio. L'octubre de 1944, va ser jutjada per alta traïció i executada un mes després. Després de la guerra, les seves restes van ser portades des de Budapest a Israel, on va ser enterrada a Mont Herzl, Jerusalem. El seu diari i poemes es van publicar després de la guerra.

Referències

  1. Matheson, Lister M. (2011). Icons of the Middle Ages: Rulers, Writers, Rebels, and Saints. Santa Barbara: Greenwood. pp. 447. ISBN 978-0-313-34080-2.
  2. Baumel-Schwartz, Judith Tydor (2010). The World War II Parachutists and the Making of Israeli Collective Memory. Madison: University of Wisconsin Press. pp. ix. ISBN 978-0299234843.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hannah Szenes

Plantilla:Link GA