Viquipèdia:Guia per a administradors: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
→‎Separar historials d'una pàgina: reanomenar sense crear redirecció
m Castellanisme!
Línia 122: Línia 122:
En casos de vandalisme massiu, es poden amagar les edicions i reversions dels canvis recents amb una marca de bot. Afegiu el paràmetre <tt>&bot=1</tt> al final de la URL de les contribucions de l'usuari. Per exemple,
En casos de vandalisme massiu, es poden amagar les edicions i reversions dels canvis recents amb una marca de bot. Afegiu el paràmetre <tt>&bot=1</tt> al final de la URL de les contribucions de l'usuari. Per exemple,
:<nowiki>http://ca.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Especial:Contributions&target=</nowiki>''NomUsuariPesat&bot=1''
:<nowiki>http://ca.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Especial:Contributions&target=</nowiki>''NomUsuariPesat&bot=1''
Al revertir des de la llista de contribucions de l'usuari, tant la reversió com l'edició revertida no es mostraran als canvis recents, a no ser que un tingui l'opció «mostra bots».
Al revertir des de la llista de contribucions de l'usuari, tant la reversió com l'edició revertida no es mostraran als canvis recents, llevat que un tingui l'opció «mostra bots».


==Vegeu també==
==Vegeu també==

Revisió del 17:34, 7 nov 2012

Drecera:
VP:GA

Aquesta pàgina és una guia per explicar com usar les funcions específiques dels administradors. Les decisions dels administradors es basen en les polítiques i normes vigents i aquesta pàgina només és una guia ràpida per saber com executar-les. Les funcions que s'expliquen només són disponibles pels administradors.

Esborrar una pàgina

Vegeu Viquipèdia:Esborrar pàgines

Abans d'esborrar cal fer una sèrie de comprovacions:

  • Comproveu l'historial, no fos que en lloc d'esborrar calgui revertir.
  • Comproveu què hi enllaça.
    • Cal esborrar les redireccions que quedaran rompudes.
    • Si pel motiu d'esborrament no té sentit que l'article es torni a crear en el futur, cal treure els enllaços interns que tingui en altres articles.
    • En cas d'esborrar una plantilla o una imatge cal treure-la abans de les pàgines on estigui inclosa.
  • Comproveu si té pàgina de discussió. Si el contingut no és rellevant pel futur, es pot esborrar. Si no té sentit que la pàgina es torni a crear en el futur, el contingut de la discussió que pugui ser interessant es pot traslladar a un lloc més adequat.
  • Si té alguna imatge no lliure que només està justificada per aquest article, cal esborrar-la.
  • Comproveu els enllaços interwiki i considereu eliminar l'enllaç a ca: en les altres viquis amb un resum d'edició que els pugui servir d'avís: deleted on ca.wiki per (copyvio, not notable, spam...)

Per a esborrar una pàgina cliqueu a la pestanya «esborra». Si utilitzeu l'aparença per defecte MonoBook, podeu fer servir la combinació de tecles alt i d. Se us mostrarà una pàgina de «Confirma l'esborrat». En cas que la pàgina no tingui historial, el camp de «motiu per a ser esborrat» s'omple automàticament amb els primers caràcters de la pàgina. Si aquest contingut no és adequat per ser ofensiu o per altres motius, canvieu-lo. En cas que la pàgina tingui historial es presenta un missatge d'alerta perquè el reviseu. Si no es tracta d'un cas de destrucció ràpida, poseu el motiu, per exemple «article amb drets d'autor», «votacions d'esborrament per 7 a 1», etc.

L'actuació quedarà registrada al registre d'esborraments.

Si la pàgina era a Viquipèdia:Esborrar pàgines/Propostes, seguiu-ne les instruccions, com ara arxivar la discussió i votació. Recordeu que es recomana no esborrar i arxivar processos que hàgiu iniciat.

Si esteu aplicant un esborrat sense votació assegureu-vos que compleix escrupolosament algun dels criteris de supressió ràpida. Si no recordeu bé el criteri torneu-lo a llegir abans d'eliminar cap pàgina.

En casos de vandalisme extrem, els administradors disposen de la pàgina Especial:Nuke, amb la qual poden esborrar grans quantitats de pàgines amb un sol clic.

Esborrar una imatge

Vegeu Viquipèdia:Esborrar imatges

Per a esborrar una imatge el procediment és el mateix que per a esborrar pàgines. En aquest cas s'esborren totes les versions del fitxer carregat i la seva pàgina de descripció.

Per a esborrar només una de les versions del fitxer cliqueu a l'enllaç «(esb)» de la línia corresponent. Atenció, en aquest cas no es demana confirmació. No es pot esborrar la versió actual sense esborrar totes les versions anteriors. El que s'ha de fer primer és revertir a una versió anterior utilitzant l'enllaç «(rev)» de la línia que voleu recuperar.

Restaurar una pàgina

Les pàgines esborrades es poden restaurar mentre estiguin en les bases de dades. Algunes pàgines esborrades, ja fa temps, no es poden recuperar.

Si la pàgina no s'ha creat de nou, a l'intentar editar-la surt un missatge a la part superior indicant «vegeu o restaureu xx edicions esborrades». Seguint aquest enllaç es mostra el registre d'esborraments i l'historial de revisions. Abans de restaurar es pot veure cada una de les revisions de l'historial.

Per restaurar la pàgina amb totes les revisions, afegiu el motiu i cliqueu el botó «Restaura». Si desitgeu restaurar només algunes de les versions, marqueu-les. Les actuacions quedaran registrades al mateix registre d'esborraments.

Si la pàgina s'ha creat de nou, el missatge d'edicions esborrades surt al seu historial. En aquest cas les edicions que es restaurin s'afegiran a l'historial.

Fusionar historials d'una pàgina

En ocasions es copia i s'enganxa el contingut d'una pàgina a una altra. Si es fa per reanomenament, es trasllada l'historial a la nova pàgina. En canvi, fent-ho manualment l'historial queda a la pàgina vella en contra de la filosofia del registre d'edicions de la Viquipèdia i en contra dels requisits de les llicència CC-BY-SA i GFDL. La fusió d'historials té per objecte conservar tot l'historial en la nova pàgina.

Si el contingut d'A s'ha mogut manualment a B creant una redirecció d'A a B, per fusionar els historials s'ha de seguir el següent procés:

  • Esborreu la pàgina B, indicant que és provisionalment per poder fusionar historials.
  • Revertiu la pàgina A a la situació abans del trasllat.
  • Reanomeneu la pàgina A a B.
  • Restaureu les edicions esborrades de la pàgina B.
  • Assegureu-vos que l'última edició de la pàgina fusionada és la bona.

Al final es tindrà a la pàgina B els historials fusionats d'A i B, i una redirecció d'A a B.

Separar historials d'una pàgina

Aquest és un cas menys freqüent però es pot donar si una fusió s'ha fet incorrectament o en els casos en que un usuari blanqueja una pàgina per a començar-hi un nou article sobre un altre tema i com que tots dos són aprofitables interessa tornar a separar-ne els historials. El procediment és el següent:

  1. Esborreu la pàgina, indicant que és provisionalment per separar historials.
  2. Restaureu-ne totes les versions que es corresponguin amb l'article que voleu separar d'aquest historial.
  3. Reanomeneu-lo al nom que vulgueu, desmarcant l'opció "Deixa enrere una redirecció" per a que no la creï.
  4. Restaureu ara la resta de versions que queden a l'article antic.

Esborrar una entrada de l'historial

Algunes vegades es fan edicions vandàliques que poden ofendre a algú si estan a disposició de tothom mitjançant l'enllaç permanent. Hi ha uns grups d'usuaris especials, els oversight o els stewards, que poden esborrar de manera fàcil una o més revisions de l'historial de tal manera que els administradors no hi puguin accedir. Si no és necessari una acció tan contundent, un administrador pot esborrar una edició. Les revisions esborrades es mostraran encara als historials de les pàgines i als registres, si bé part del seu contingut serà inaccessible al públic.

En la pàgina d'historial, marqueu el quadradet de l'edició o edicions problemàtiques i cliqueu al botó «Mostra/oculta les versions seleccionades». Es poden seleccionar tres restriccions en la visibilitat:

  • Amaga el text de revisió
  • Amaga el comentari de l'edició
  • Amaga el nom d'usuari o la IP de l'editor

Seleccioneu el que correspongui segons el cas i afegiu el motiu. L'edició es mostrarà tatxada en l'historial. Els administradors encara podran accedir al contingut amagat o bé restituir-lo.

Protegir i desprotegir una pàgina

Vegeu Viquipèdia:Pàgina protegida.

Per a protegir o desprotegir una pàgina utilitzeu la pestanya «protegeix» o «desprotegeix». Si utilitzeu l'aparença per defecte MonoBook, podeu fer servir la combinació de tecles alt i =. A la pantalla «Confirmau la protecció» podeu escollir:

  • «Sense protecció», és la situació per defecte, és a dir, per desprotegir.
  • «Bloqueja només usuaris no registrats»
  • «Bloqueja tots els usuaris excepte administrador»

A més, a la casella corresponent es pot seleccionar una protecció diferent per editar i per moure. L'acció quedarà registrada al registre de proteccions.

Per a protegir una imatge el procés es realitza sobre la seva pàgina de descripció. En aquest cas quedaran protegits tant el fitxer carregat com la seva pàgina de descripció.

En cas que un usuari autoritzat editi una pàgina protegida, rep un avís amb un missatge d'alerta sobre la caixa d'edició.

Editar la interfície d'usuari

Els missatges de la interfície es poden veure a Especial:Allmessages. El disseny de la interfície es troba a MediaWiki:Vector.css, i els corresponents per altres aparences. Totes les pàgines de l'espai de noms MediaWiki estan protegides.

Es poden editar aquestes pàgines per a traduir els missatges o es poden modificar seguint el principi del consens. En alguns casos cal tenir coneixements d'HTML. En cas d'una mera traducció sense contingut específic per la Viquipèdia, és millor fer-ho a http://translatewiki.net/ (o Betawiki), per a que estigui disponible per a tots els projectes en català. En la caixa d'edició s'ofereix un enllaç al missatge corresponent. També es pot utilitzar la plantilla {{enllaços mediawiki}} per comprovar el missatge en els principals projectes.

Llistes negres

Les llistes negres per evitar spam persistent i títols de pàgines no apropiats (inclosos comptes d'usuari) estan a l'espai MediaWiki. Vegeu Viquipèdia:Llistes negres. Aquestes llistes són locals, només per la Viquipèdia, i complementàries a les llistes globals de Meta. Cal alguns coneixements en expressions regulars (regex).

Blocar un usuari o una IP

L'opció «bloca» es pot trobar en el canvis recents, en l'historial d'una pàgina, en les contribucions de l'usuari i en la pàgina d'un usuari registrat. També es pot accedir directament a la pàgina «bloca l'usuari» a Especial:Blockip, però en aquest cas cal escriure l'adreça IP o el nom de l'usuari.

  • Seleccioneu una data d'acabament del camp desplegable, o bé ompliu el camp «un altre termini».
  • Ompliu el camp «Motiu». Aquest motiu és el que rebrà l'usuari com a explicació de per què està blocat. Recordeu que les adreces IP poden ser dinàmiques i el missatge el pot rebre un altre usuari. Expliqueu el motiu de forma clara i mantenint el degut respecte.

L'actuació quedarà registrada al registre de blocatges, i l'usuari es mostrarà a la llista d'adreces IP i noms d'usuari blocats fins que expiri el bloqueig

Considereu molt seriosament les opcions que afegiu al blocatge. Si esteu blocant una adreça IP dinàmica generalment feu-ho per a un curt període de temps excepte en casos de vandalisme molt reiterat en els que es poden estudiar blocatges més llargs o blocatges de rang. Els blocatges d'usuaris registrats són generalment per un període mig excepte en casos especials en els que s'ha de fer a perpetuïtat (com quan el nom d'usuari és ofensiu o pretén usurpar la identitat d'un altre viquipedista. Els blocatges per vandalisme a usuaris registrats s'acostumen a reforçar amb autoblock (blocatge de l'adreça IP i de les subseqüents usades), però aquesta opció no s'ha d'usar mai per a blocatges de termini llarg o infinit. Les opcions d'impedir la creació de comptes d'usuari i de blocar els usuaris registrats que comparteixen IP amb la blocada s'han d'usar amb molta precaució. Si esteu blocant un bot per mal funcionament; no useu l'autoblock. De ser així, l'usuari controlador del bot tampoc podrà editar la Viquipèdia i si el bot funciona en un ordinador compartit amb altres usuaris o bots (com és el cas del Toolserver), aquests tampoc podran fer-ho.

Blocar un rang d'IP

Per a aquesta opció cal tenir coneixements de la notació d'adreces IP i del format de rangs CIDR. No es recomanable utilitzar aquesta opció si un no està segur del que fa. Vegeu mw:Help:Range blocks. Recordeu que amb aquesta opció es poden blocar alguns usuaris vàlids. És recomanable marcar l'opció «Bloqueja només usuaris anònims» per evitar el bloqueig d'usuaris registrats en aquest mateix rang d'IP

Desblocar un usuari, una IP o un rang

Aneu a la «llista d'adreces IP i noms d'usuari blocats»: Especial:Ipblocklist. Seguiu l'enllaç «(desbloca)» i a la pàgina de confirmació «Desbloqueja adreça IP» afegiu el motiu. En el cas de rangs IP es desbloca el rang sencer.

Una IP blocada globalment per un steward es pot desblocar localment a Especial:GlobalBlockWhitelist. Cal que hi hagi un motiu no contradictori amb el del bloqueig global.

Assignar drets als usuaris

Assignació de drets a un usuari

Per a gestionar els drets d'un usuari dirigiu-vos a la pàgina Especial:Drets. El diàleg comença dient de quins grups forma part l'usuari en qüestió, tant aquells als quals ha estat afegit com aquells als quals hi ha accedit de manera implícita (com ara al d'usuaris autoconfirmats). Tot seguit hi ha dues columnes on es llisten, per una banda aquells grups que no esteu autoritzats a canviar i, per l'altra, aquells que sí que podeu modificar. Al costat de cada grup hi ha una casella on s'hi indica si l'usuari n'és membre. Es pot canviar l'estat de la casella fent-hi clic si està a la columna de grups que sí podeu modificar. Si un grup està marcat amb un asterisc (*) no podreu desfer la vostra acció, és a dir, no el podreu treure del grup si l'hi afegiu. Una vegada hàgiu fet el canvi que voleu, escriviu-ne el motiu i deseu-lo. L'acció quedarà registrada al registre de canvi local de drets.

Actualment els administradors poden afegir i treure usuaris dels grups d'usuaris autopatrullats, revertidors ràpids i exempts de bloqueig d'IP. Cal que seguiu les instruccions de Viquipèdia:Usuaris autopatrullats i Viquipèdia:Revertidors ràpids per a assignar algun d'aquests dos drets. Per a donar a un usuari el dret d'estar exempt de bloquejos d'IP és recomanable consultar abans amb un verificador de comptes d'usuari.

Els buròcrates, a més, poden afegir i treure usuaris del grup de bots i poden afegir (però no treure) usuaris al grup d'administradors i al de buròcrates. Per a les assignacions de drets que no poden gestionar ni els administradors ni els buròcrates cal parlar amb els stewards a meta:SRP.

Els permisos concrets que té cadascun dels grups d'usuaris es poden consultar (però no canviar) a Especial:Drets dels grups d'usuaris.

Reversió ràpida

Qualsevol usuari pot revertir una edició d'una pàgina. Els administradors tenen activada una funció per a revertir fàcilment totes les últimes edicions d'un usuari a l'edició de l'usuari anterior. Pitgeu a l'opció «[Reverteix]» a la pàgina de diferències entre versions o a la llista de contribucions d'un usuari. Aquesta reversió quedarà marcada com a edició menor i s'omple automàticament el camp de resum de l'edició amb el text «Revertida a l'última edició per xxx». Aquesta opció no es pot utilitzar si l'usuari va fer més d'una edició i només es vol revertir l'última.

En casos de vandalisme massiu, es poden amagar les edicions i reversions dels canvis recents amb una marca de bot. Afegiu el paràmetre &bot=1 al final de la URL de les contribucions de l'usuari. Per exemple,

http://ca.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Especial:Contributions&target=NomUsuariPesat&bot=1

Al revertir des de la llista de contribucions de l'usuari, tant la reversió com l'edició revertida no es mostraran als canvis recents, llevat que un tingui l'opció «mostra bots».

Vegeu també