Vés al contingut

Satanisme: diferència entre les revisions

Sense canvi de mida ,  fa 10 anys
cap resum d'edició
m (correcció gramatical)
Cap resum de modificació
[[Fitxer:Pentagram4.svg|right|thumb|Símbol sovint utilitzat pels seguidors d'aquest corrent.]]
S'anomenaEl '''satanisme''' és l'adoració de [[Satanàs]] o l'ús del seu [[arquetip]] com a font d'inspiració per a la vida. Com que ''Satanàs'' ve de l'hebreu ''shatan'', que significa ''enemic'' o ''temptador'', i a les religions monoteistes derivades de la jueva és l'antagonista de Déu i l'encarnació del mal, car d'això se'n deriva que històricament hi hagués la tendència d'anomenar satanisme a qualsevol altre culte que diferís d'aquests, que fos una supervivència de cultes pagans, o que fregués l'[[heretgia]]. De fet el terme apareix per primer cop al llibre "A confutation of a booke (by Bp. Jewel) entitled An apologie of the Church of England", de [[Thomas Harding]] ([[1565]]), referint-se als ensenyaments de [[Luter]].
 
Com a fantasia és freqüent entre els adolescents, ja que es fa una identificació entre l'autoritat paterna i la figura de Déu. Per tant, en un joc de rebel·lia, s'identifiquen amb l'antagonista de Déu.
 
Com a inversió desafiant dels valors de la moral i de la fe dominant i de gust per les coses prohibides o pecaminoses és una actitud que trobem sovint al [[romanticisme]] més proper a ''The Satanic School''. Apareix sobretot a l'obra de [[Lord Byron|Byron]] i [[Mary Shelley]], però també a la de [[Charles de Baudelaire]], [[FedorFiódor DostojevskijDostoievski]] i [[André Gide]]. Una derivació actual des del punt de vista estètic d'aquest tipus de sensibilitat la podem trobar a algunes branques de la música, bàsicament en el génere del ''[[Black Metal]]'' i d'altres variants de la música heavy.
 
Hi ha gent que considera que la [[bruixeria]] es un tipus de satanisme, ja que fa referència a l'adoració i el pacte amb el [[Diable]]. La pràctica d'aquest pacte hipotèticament es concretava en el tracte sexual entre bruixes i bruixots amb el diable, així com la celebració de la [[missa negra]].
 
== Satanisme actual ==
Modernament s'ha constituitconstituït el satanisme com una religió amb el seu llibre la [[BibliaBíblia Satànicasatànica]] escrita per [[Anton Szandor LaVey]], i una organització interna pròpia i estructurada.
 
Modernament s'ha constituit el satanisme com una religió amb el seu llibre la [[Biblia Satànica]] escrita per [[Anton Szandor LaVey]], i una organització interna pròpia i estructurada.
 
En el satanisme de LaVeyan el Satanista no venera [[Satan]] en el sentit teistic, sinó que juga el paper d'un adversari a credos espirituals, defensant el [[darwinisme]] social, l'[[hedonisme]], l'[[Objectivisme]] Randià, la filosofia [[Nietzsche]]ana i l'[[ateisme]]. El satanista de LaVeyan de és un satanista de caire simbòlic, és utilitzat per altres satanistes per referir-se a seguidors de les escriptures d'Església del fundador de Satan Anton Szandor LaVey i successors com [[Peter H. Gilmore]].<ref>[http://web.satanism101.com/satfaq.html Satanism 101<!-- Bot generated title -->]</ref> l'ús prudent de la paraula que Satanism, segons un lloc web, atribueix a un "grup religiós petit que és|està inconnex a qualsevol altra fe, i els membres del qual sembla|sent lliure de satisfer els seus impulsos responsablement i exhibir bondat per als seus amics, i atacar el seu enemics.<ref>[http://www.religioustolerance.org/satanis2.htm Satanism<!-- Bot generated title -->]</ref>
 
== Referències ==
<references />
{{amaga}}
 
== Enllaços externs==
244.436

modificacions