Reial Societat d'Horticultura: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Es retira la imatge Low-res-rhs-logo.png perquè l'administrador PierreSelim l'ha esborrada de Commons pel següent motiu: Per commons:Commons:Deletion requests/File:Royal-Horticultural-Society logo.jpg.
Cap resum de modificació
Línia 24: Línia 24:
| notes =
| notes =
}}
}}
La '''Reial Societat d'Horticultura''' (en [[anglès]]: '''''Royal Horticultural Society'', RHS''') va ser fundada el [[1804]]. Va obtenir el nom actual per una cèdula reial de [[1861]] signada pel príncep [[Albert de Saxònia-Coburg Gotha|Albert]] (1819-1861). La seva seu central és al número 80 de Vincent Square a [[Londres]]. La seva rica biblioteca s'ha anat formant gràcies a diferents llegats, tal com el de la biblioteca de [[John Lindley]] (1799-1865). Aquesta organització mecenes, va néixer amb l'objectiu de promoure la [[jardineria]] i la [[horticultura]] a la [[Gran Bretanya]] i a [[Europa]]. Organitza una sèrie d'exposicions florals i la instal·lació de nombrosos jardins oberts al públic. La societat té quatre jardins principals a la [[Gran Bretanya]]: el jardí [[Wisley]] al comtat de [[Surrey]], el jardí [[Rosemoor]] al comtat de [[Devon]], el jardí [[Hyde Hall]] al comtat d'[[Essex]] i el jardí [[Harlow Carr]] al Comtat de [[Yorkshire]]. L'exposició floral més famosa és la que té lloc a [[Kensington i Chelsea|Chelsea]] cada any. Se n'organitzen dues més, la primera al parc Tatton a [[Cheshire]] i la segona al [[Hampton Court Palace]]. La societat organitza cada any el [[Britain in Bloom]], [[concurs]] de les ciutats més florides del país.
La '''Reial Societat d'Horticultura''' ('''RHS'''), (en [[anglès]]: '''''Royal Horticultural Society''''') va ser fundada el [[1804]]. Va obtenir el nom actual per una cèdula reial de [[1861]] signada pel príncep [[Albert de Saxònia-Coburg|Albert]] (1819-1861).

Aquesta organització mecenes, va néixer amb l'objectiu de promoure la [[jardineria]] i la [[horticultura]] a la [[Gran Bretanya]] i a [[Europa]]. Organitza una sèrie d'exposicions florals i la instal·lació de nombrosos jardins oberts al públic.

La societat té quatre jardins principals a la [[Gran Bretanya]]: el [[Royal Horticultural Society's Garden, Wisley|jardí Wisley]] al comtat de [[Surrey]], el [[Royal Horticultural Society's Garden, Rosemoor|jardí Rosemoor]] al comtat de [[Devon]], el [[Royal Horticultural Society's Garden, Hyde Hall|jardí Hyde Hall]] al comtat d'[[Essex]] i el [[Royal Horticultural Society's Garden, Harlow Carr|jardí Harlow Carr]] al Comtat de [[Yorkshire]].

L'exposició floral més famosa és la que té lloc a [[Kensington i Chelsea|Chelsea]] cada any. Se n'organitzen dues més, la primera al parc Tatton a [[Cheshire]] i la segona al [[Hampton Court Palace]]. La societat organitza cada any el [[Britain in Bloom]], [[concurs]] de les ciutats més florides del país.

La seva seu central es troba al número 80 de Vincent Square a [[Londres]]. La seva rica biblioteca s'ha anat formant gràcies a diferents llegats, tal com el de la biblioteca de [[John Lindley]] (1799-1865).


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==
* [[William Forsyth (horticultor)]] un dels seus fundadors.
* [[Arlow Stout]] - pioner en les hibridacions dels [[Hemerocallis|lliris d'un dia]]
* [[Stephen Woodhams]]
* [[Richard Carew Pole|Sir Richard Carew Pole]] - President de la RHS


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==
* [http://www.rhs.org.uk/ Web oficial de la Royal Horticultural Society]
* {{oficial|http://www.rhs.org.uk}}
* [http://www.rhs.org.uk/learning/publications/registers/plantregisters.asp Registres de plantes]
* [http://www.rhs.org.uk/learning/publications/registers/plantregisters.asp Registres de plantes]
* [http://www.rhs.org.uk/chelsea Chelsea flower show]
* [http://www.rhs.org.uk/chelsea Chelsea flower show]
Línia 47: Línia 37:
* [http://www.rhs.org.uk/learning/publications/pubs/garden0204/timeline.asp A brief history of the Society, by Brent Elliott, from ''The Garden'', February 2004] RHS timeline
* [http://www.rhs.org.uk/learning/publications/pubs/garden0204/timeline.asp A brief history of the Society, by Brent Elliott, from ''The Garden'', February 2004] RHS timeline


[[Categoria:Botànica]]

[[Categoria:Entitats del Regne Unit]]
[[Categoria:Entitats del Regne Unit]]



Revisió del 16:35, 17 nov 2012

Infotaula d'organitzacióReial Societat d'Horticultura
(en-gb) Royal Horticultural Society Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtRHS Modifica el valor a Wikidata
Tipussocietat científica
horticultural society (en) Tradueix
entitat benèfica
International Cultivar Registration Authority (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballhorticultura Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1804Londres Modifica el valor a Wikidata
FundadorJohn Wedgwood Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupació dels membreshorticultor Modifica el valor a Wikidata
Nombre de voluntaris2.110 (2020) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaSir Nicholas Bacon, 14th Baronet (2013–2020)
Keith Weed (en) Tradueix (2020–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan de premsaJournal of the Royal Horticultural Society Modifica el valor a Wikidata
Empleats1.010 (2021) Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Ingressos totals61.542.000 £ (2021) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webrhs.org.uk Modifica el valor a Wikidata
Facebook: rhshome Twitter (X): The_RHS Instagram: the_rhs Modifica el valor a Wikidata

La Reial Societat d'Horticultura (en anglès: Royal Horticultural Society, RHS) va ser fundada el 1804. Va obtenir el nom actual per una cèdula reial de 1861 signada pel príncep Albert (1819-1861). La seva seu central és al número 80 de Vincent Square a Londres. La seva rica biblioteca s'ha anat formant gràcies a diferents llegats, tal com el de la biblioteca de John Lindley (1799-1865). Aquesta organització mecenes, va néixer amb l'objectiu de promoure la jardineria i la horticultura a la Gran Bretanya i a Europa. Organitza una sèrie d'exposicions florals i la instal·lació de nombrosos jardins oberts al públic. La societat té quatre jardins principals a la Gran Bretanya: el jardí Wisley al comtat de Surrey, el jardí Rosemoor al comtat de Devon, el jardí Hyde Hall al comtat d'Essex i el jardí Harlow Carr al Comtat de Yorkshire. L'exposició floral més famosa és la que té lloc a Chelsea cada any. Se n'organitzen dues més, la primera al parc Tatton a Cheshire i la segona al Hampton Court Palace. La societat organitza cada any el Britain in Bloom, concurs de les ciutats més florides del país.

Vegeu també

Enllaços externs