Gólem: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
trec {{ortografia}} {{MT}} perquè no hi trobo faltes (si més no, no n'hi ha més que les habituals)
Línia 1: Línia 1:
{{ortografia}}
{{MT}}
{{Polisèmia|Golem (desambiguació)}}
{{Polisèmia|Golem (desambiguació)}}
El '''gòlem''', plural '''gòlems''' o '''guelamim''' (hebreu: גֹּלֶם; plural:גְּלָמִים), és una [[estàtua]] de pedra, d'uns dos metres d'alçada, repleta de [[màgia]]. Té la propietat de transformar-se en la forma física de la persona que desitgi.
El '''gòlem''', plural '''gòlems''' o '''guelamim''' (hebreu: גֹּלֶם; plural:גְּלָמִים), és una [[estàtua]] de pedra, d'uns dos metres d'alçada, repleta de [[màgia]]. Té la propietat de transformar-se en la forma física de la persona que desitgi.

Revisió del 11:29, 23 nov 2012

Per a altres significats, vegeu «Golem (desambiguació)».

El gòlem, plural gòlems o guelamim (hebreu: גֹּלֶם; plural:גְּלָמִים), és una estàtua de pedra, d'uns dos metres d'alçada, repleta de màgia. Té la propietat de transformar-se en la forma física de la persona que desitgi.

El rabí Löw i el gòlem. Al front del gòlem hom hi llegeix, en caràcters hebraics, el mot gòlem.

Només els grans mags saben com fabricar-los, ja que neixen de la pedra, que és el seu element. També poden néixer a partir del fang però els feerics, que són qui millor dominen la terra els troben desagradables. Es diu que alguns mags van poder animar gòlems o guelamim de fang en temps remots.

En la versió clàssica del mite, el gòlem adquireix vida escrivint-li al front la paraula ʔĕˈmεθ (אֱמֶת) ‘veritat’ i torna a convertir-se en un ésser inert, quan, en esborrar-li'n l'àlef, la primera lletra del mot, la paraula hebrea es converteix en el participi mēθ (מֵת) ‘mort’.

També s'ha de fer referència a "l'autoria" jueva del mite del gòlem, a la Càbala i especialment a Praga, on ha vingut a convertir-se, gairebé, en una figura turística de la Praga jueva dels segles XV-XVI, gràcies no només per la novel·la de Gustav Meyrink, sinó també de la novel·la de Isaac Bashevis Singer, de la qual hi ha una versió en català a l'editorial Empúries, ISBN: 84-7596-097-9.

Etimologia

El terme gòlem és utilitzat a la Bíblia per a referir-se a una substància embrionària o incompleta: en el salm 139:16 de la Bíblia hi trobem l'únic passatge de la Bíblia on s'hi usa la paraula גלמי[1], traduït en anglès com a my unshaped form. La Mishnah usa el terme per a una persona inculta ("Set característiques es troben en una persona inculta, i altres set en l'entés", Pirkei Avoth 5:7). Similarment, els gòlems o guelamim s'usen com a metàfora o com a entitats que serveixen l'home sota condicions controlades, però hostils a ells o a tercers. De forma similar, en jiddisch és un insult per dir que algú és, més aviat, curt de gambals.

Referències

  1. גָּלְמִי, רָאוּ עֵינֶיךָ, וְעַל-סִפְרְךָ, כֻּלָּם יִכָּתֵבוּ יָמִים יֻצָּרוּ; וְלֹא [וְלוֹ] אֶחָד בָּהֶם. “Els vostres ulls ja veien els meus actes, tots eren inscrits al vostre llibre; ja us afiguràveu els meus dies abans que existís el primer.” (Bíblia de Montserrat); “Els teus ulls em veien abans d'estar format, i els anys que em destinaves eren tots escrits en el teu llibre, abans que n'existís un de sol” (Bíblia interconfessional).

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gólem