Orito: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
Línia 12: Línia 12:


[[Fitxer:Hospedería para Caminantes y Romeros.jpg|thumb|320px|Alberg-hostatgeria per als romanís en Orito ]]
[[Fitxer:Hospedería para Caminantes y Romeros.jpg|thumb|320px|Alberg-hostatgeria per als romanís en Orito ]]
[[al gran portero p asensi el iker casillas orito]]


=== Cova de Sant Pasqual Baylon ===
=== Cova de Sant Pasqual Baylon ===

Revisió del 16:41, 26 nov 2012

Orito és una pedania del municipi de Montfort, situat a la comarca del Vinalopó Mitjà de la (Província d'Alacant. Compta amb 130 habitants (INE 2005). Es troba a 5 km de Monfort i a 25 d'Alacant per la N-330.

Patrimoni Històric

Ermita de l'Aparició

Ermita on se produí l'aparició a Sant Pasqual Baylon

L'Ermita de l'Aparició és un dels llocs més emblemàtics d'Orito, ja que, segons la tradició, va ser el lloc exacte on es va produir el miracle de l'aparició del Santíssim Sacrament a Sant Pasqual, quan pasturava les seues ovelles en les Serres de Montfort. Per a recordar tal miracle es va construir en el segle XVII aquesta Ermita.

Convent-Santuari de Ntra. Sra. d'Orito

Detall de la Verge d'Orito

Després de la reconquesta, en el segle XIII i la posterior adhesió d'Alacant i l'actual província a la Corona d'Aragó, la comarca és repoblada per aragonesos i catalans, que van fundar ací un convent de l'Ordre de la Mercè, en el qual convivien monjos i monges. Més tard, sobre l'any 1555, es va trobar la talla de la Verge d'Orito, de tan sols 42 mil·límetres, convertida avui en un dels símbols més reconeguts de la pedania.

El 1562 els franciscans van fundar una congregació en l'abandonat Convent de la Nativitat, on a l'any següent ingressaria com frare Sant Pasqual. La construcció-reforma del convent va quedar acabada el 1607. En l'actualitat està regentat pels Germans Caputxins, que s'encarreguen, entre altres coses, de la conservació dels citats enclavaments.

Alberg-hostatgeria per als romanís en Orito

al gran portero p asensi el iker casillas orito

Cova de Sant Pasqual Baylon

La Cova de Sant Pasqual Baylon està situada en la faldilla de la Serra de les Àguiles, a dos km aproximadament de la població. Anteriorment, aquesta cova havia estat refugi de pastors davant el mal temps. Va ser després de la beatificació del sant quan s'hi va anomenar Cova de Sant Pasqual. Cada 17 de maig se celebra el Romiatge de Sant Pasqual en la qual intervenen milers de pelegrins procedents principalment de la Vega Baixa, Almeria i províncies de La Manxa. És el lloc més popular de la devoció al sant.

Es compon de dues habitacions, una on es troba la talla en fusta policromada del sant, així com totes les peces dels pelegrins i altra (crematori) situada un poc més baix i utilitzada per a posar les tradicionals veles al sant.

El Romiatge mana escalar a peu l'empinada costa que accedeix a la cova, des de la qual es pot observar una bella panoràmica de la Vall del Vinalopó Mitjà i la costa alacantina, encara que també es pot accedir en automòbil, on hi ha habilitats uns aparcaments especials i zones d'acampada. Es pot observar un monument a Sant Pasqual (de sis m. d'alçada) de pedra calcària (dels escultors Mir i Ruaja), fidel reproducció de la qual trobarem en l'interior de la cova.