Druida: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m r2.7.3) (Robot afegeix: lv:Druīds
Línia 59: Línia 59:
[[lmo:Drüidi]]
[[lmo:Drüidi]]
[[lt:Druidas]]
[[lt:Druidas]]
[[lv:Druīds]]
[[nl:Druïde]]
[[nl:Druïde]]
[[nn:Druide]]
[[nn:Druide]]

Revisió del 06:53, 3 des 2012

Representació d'un druida en un gravat del segle XIX.

El druida era, en les societats dels antics celtes, un sacerdot amb la missió de conservar i transmetre les tradicions religioses i administrar la justícia.[1]

El druida tenia un paper fonamental dins de l'estructuració socioreligiosa d'aquestes societats, anomenada druïdisme. Gaudia d'una gran consideració, el que li permetia viatjar per l´anomenada "Britània" de l'època sense preocupar-se per les habituals guerres que hi havia entre els diferents clans celtes. Intervenia com a jutge en conflictes públics i privats, sentenciant delictes, crims i querelles.

A finals del segle XVIII i sobretot al Romanticisme es va intentar ressuscitar aquest personatge, ja que es veia com a símbol de l'autèntica herència natural i com una saviesa no tecnificada, natural. L'auge de la màgia i la imaginació va provocar que sorgís un moviment, el druïdisme, que prova d'emular els grans druides.

S'han convertit també en una figura artística, com prova l'èxit de Panoràmix, el druida dels còmics d'Astèrix o la seva presència a novel·les fantàstiques i jocs de rol.

Referències

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Druida

Plantilla:Enllaç AD Plantilla:Enllaç AD