Moviment per l'Autodeterminació i Independència de l'Arxipèlag Canari: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot insereix {{ORDENA:Moviment Per L'Autodeterminacio I Independencia De L'Arxipelag Canari}}
mCap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
El '''MPAIAC''', (en castellà i oficialment '''Movimiento por la Autodeterminación e Independencia del Archipiélago Canario'''), és un moviment d'alliberament nacional de les [[Illes Canàries]] creat el [[1964]] per [[Antonio Cubillo]]. Reconegut el [[1968]] per l'[[OUA]], l'organització dels estats africans, decretà la lluita armada el [[1976]] a través de les [[Fuerzas Armadas Guanches]] (FAG), amb un primer atemptat en uns grans magatzems de [[Galerías Preciados]] a [[Las Palmas de Gran Canària]].
[[Fitxer:Bandera del Movimiento por la Autodeterminación e Independencia del Archipiélago Canario.svg|thumb|250px|Bandera independentista de Canàries]]
El '''MPAIAC''', (en [[castellà]] i oficialment '''Movimiento por la Autodeterminación e Independencia del Archipiélago Canario'''), és un moviment d'alliberament nacional de les [[Illes Canàries]] creat el [[1964]] per l'advocat canari [[Antonio Cubillo]]. Reconegut el [[1968]] per l'[[OUA]], l'organització dels estats africans, decretà la lluita armada el [[1976]] a través de les [[Fuerzas Armadas Guanches]] (FAG), amb un primer atemptat en uns grans magatzems de [[Galerías Preciados]] a [[Las Palmas de Gran Canària]].


Abandonà la [[lluita armada]] el [[1979]] i el moviment esdevingué inexistent en els anys 80 i 90.
Abandonà la [[lluita armada]] el [[1979]] i el moviment esdevingué inexistent en els anys 80 i 90.

Revisió del 00:24, 12 des 2012

Bandera independentista de Canàries

El MPAIAC, (en castellà i oficialment Movimiento por la Autodeterminación e Independencia del Archipiélago Canario), és un moviment d'alliberament nacional de les Illes Canàries creat el 1964 per l'advocat canari Antonio Cubillo. Reconegut el 1968 per l'OUA, l'organització dels estats africans, decretà la lluita armada el 1976 a través de les Fuerzas Armadas Guanches (FAG), amb un primer atemptat en uns grans magatzems de Galerías Preciados a Las Palmas de Gran Canària.

Abandonà la lluita armada el 1979 i el moviment esdevingué inexistent en els anys 80 i 90.

Les FAG foren indirectament responsables de la catàstrofe aèria de l'aeroport de Tenerife el març del 1977, quan les autoritats espanyoles hagueren de tancar l'aeroport principal de Las Palmas després d'un avís de bomba d'aquesta organització i desviar els vols cap a l'aeroport de Los Rodeos, no concebut per a un trànsit internacional.