Ahazià de Judà: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: uk:Ахазія (цар Юдеї)
Línia 49: Línia 49:
[[sv:Achasja (kung i Juda)]]
[[sv:Achasja (kung i Juda)]]
[[tr:Ahazya (Yehuda)]]
[[tr:Ahazya (Yehuda)]]
[[uk:Ахазія (цар Юдеї)]]
[[yi:אחזיהו (מלך יהודה)]]
[[yi:אחזיהו (מלך יהודה)]]
[[zh:亞哈謝 (猶大)]]
[[zh:亞哈謝 (猶大)]]

Revisió del 11:51, 13 des 2012

Segons la Bíblia, Ahazià (en hebreu אחזיהו בן-יהורם Ahazyahu ben Yehoram) fou el sisè rei de Judà.

Pertanyia a la Casa de David de la tribu de Judà i era fill del rei de Judà Joram i d'Atalia, filla d'Omrí, rei del Regne d'Israel.

Fou coronat rei de Judà quan tenia vint-i-dos anys, després que el seu pare morís a Jerusalem. Ell era el fill petit de Joram, però tots els altres prínceps de Judà havien estat assassinats en una ràtzia àrab que saquejà Jerusalem.

Es va casar i va tenir diversos fills, amb la seva concubina Sibià va infantar:

Tots els seus fills, excepte Joaix, foren assassinats per la seva àvia Atalia, que va usurpar el tron a la mort d'Ahazià.

Va aliar-se amb el rei Jehoram d'Israel contra el rei d'Assíria, Hazael. Durant un combat van ferir Jehoram i Ahazià es va retirar a la seva tenda a fer-li companyia. Mentre eren allà van assabentar-se que els oficials de Jehoram s'havien sublevat i havien nomenat nou rei del Regne d'Israel un general anomenat Jehú.

Aleshores van enfrontar-se, davant la sorpresa de l'exèrcit sirià, les tropes israelites que donaven suport a Jehoram i les tropes jueves d'Ahazià contra les tropes israelites que donaven suport a Jehú. Aquest va assassinar Jehoram i va ferir Ahazià.

El rei de Judà es va retirar cap a la ciutat de Meguidó on va morir uns dies després a l'edat de vint-i-tres anys. El seu cos fou portat a Jerusalem on fou enterrat.

Poc després del dol per la mort del rei, la mare del monarca mort Atalia va usurpar el tron i va ordenar l'assassinat de tots els seus néts. El jove Joaix es va poder escapar i sis anys més tard aconseguiria ser proclamat nou rei de Judà.


Precedit per:
Joram
Rei de Judà
Succeït per:
Atalia