Hangzhou: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Contingut canviat per «'''Telepizza digame?''' Ayer la vi bailando por ahy con sus amigas en una calle de mnadrid eoeoeooeoeooe <3».
m Revertides les edicions de: 217.126.232.142 (discussió) fins l'última edició de: GrouchoBot
Línia 1: Línia 1:
'''Hangzhou''' (xinès: 杭州, pinyin: Hángzhōu, transcripció antiga: Hangchow) és la capital de la província de [[Zhejiang]], a la República Popular de la Xina. La seva àrea metropolitana té una població superior als sis milions d'habitants (2003), encara que la població resident censada és de 2.636.700 habitants. Està situada a la vora del riu [[Qiantang]] i limita amb el [[llac de l'Oest]] (Xi Hu) i amb el [[Gran Canal de la Xina]].
'''Telepizza digame?'''

Ayer la vi bailando por ahy con sus amigas en una calle de mnadrid eoeoeooeoeooe <3
== Història ==
[[Fitxer:Hangzhou from across West Lake.jpg|thumbnail|right|350px|Vista de la ciutat des del llac de l'Oest.]]

La ciutat va guanyar importància gràcies a la construcció del Gran Canal de la Xina durant la [[dinastia Sui]]. Durant aquest període es va construir la muralla de la ciutat. Va ser la capital de la [[dinastia Song del sud]]. A partir de l'any 1138 es va convertir en un important centre de comerç, i la indústria de la ciutat es va especialitzar en la porcellana i els tèxtils.

L'explorador [[Marco Polo]] va visitar Hangzhou al final del segle {{versaleta|xiii}} i en va dir que era «la ciutat més sumptuosa i elegant del món». Fins a la [[dinastia Ming]] va ser un port important. A partir d'aquest període, i com a conseqüència dels continus atacs dels pirates japonesos, Hangzhou va perdre importància. El 1555 la ciutat va ser saquejada pels pirates, i el 1861 va rebre l'atac dels rebels del [[Rebel·lió dels Taiping|Regne Celestial de Taiping]], que van prendre la ciutat i la van saquejar. Hangzhou no va ser recuperada per les tropes imperials fins al 1863, després d'un conflicte que va causar més de mig milió de baixes entre la població.

El 30 de maig de 2010 la [[Colla Vella dels Xiquets de Valls]] va descarregar en aquesta ciutat un [[3 de 9 amb folre]], el primer castell de nou mai realitzat fora dels Països Catalans.<ref name="vella2010">3cat24.cat, 30/05/2010, [http://www.3cat24.cat/noticia/698505/societat/La-Colla-Vella-dels-Xiquets-de-Valls-fa-historia-en-aixecar-un-3-de-9-amb-folre-a-la-Xina La Colla Vella dels Xiquets de Valls fa història en aixecar un 3 de 9 amb folre a la Xina]</ref>

== Clima ==
Hangzhou té un clima amb hiverns freds i estius molt calorosos. La temperatura mitjana al mes de juliol és de 33 [[graus Celsius]], i la mitjana del mes de gener és de 8 graus Celsius.

== Economia ==
Les indústries tradicionals de Hangzhou són la maquinària, la tèxtil i la de la seda, i darrerament s'hi està desenvolupant amb rapidesa la indústria electrònica, sobretot després del canvi de sistema econòmic del país a partir del 1992. La ciutat s'ha convertit en una de les destinacions turístiques més visitades del país, cosa que ha provocat que una part de l'economia es dediqui al sector serveis. A la regió de Hangzhou també s'hi produeix te verd; el te de la zona és apreciat a tot el país per la seva alta qualitat.

== Referències ==
{{commonscat}}
{{Referències}}

[[Categoria:Municipis de la Xina]]
{{Link GA|zh}}

[[ace:Hangzhou]]
[[af:Hangtsjou]]
[[an:Hangzhou]]
[[ar:هانجتشو]]
[[be:Горад Ханчжоу]]
[[bg:Ханджоу]]
[[bo:ཧང་ཀྲོའུ།]]
[[cs:Chang-čou]]
[[da:Hangzhou]]
[[de:Hangzhou]]
[[en:Hangzhou]]
[[eo:Hangĝoŭo]]
[[es:Hangzhou]]
[[et:Hangzhou Shi]]
[[eu:Hangzhou]]
[[fa:هانگژو]]
[[fi:Hangzhou]]
[[fr:Hangzhou]]
[[gl:Hangzhou]]
[[he:האנגג'ואו]]
[[hi:हांगझोऊ]]
[[hr:Hangzhou]]
[[hu:Hangcsou]]
[[ia:Hangzhou]]
[[id:Hangzhou]]
[[it:Hangzhou]]
[[ja:杭州市]]
[[kl:Hangzhou]]
[[ko:항저우 시]]
[[lt:Hangdžou]]
[[lv:Handžou]]
[[mg:Hangzhou]]
[[ml:ഹാങ്ഝൗ]]
[[nl:Hangzhou]]
[[nn:Hangzhou]]
[[no:Hangzhou]]
[[os:Ханчжоу]]
[[pa:ਹਾਂਗਜ਼ੂ]]
[[pl:Hangzhou]]
[[pnb:هانگژو]]
[[pt:Hangzhou]]
[[qu:Hangzhou]]
[[ru:Ханчжоу]]
[[sah:Ханчжоу]]
[[sh:Hangzhou]]
[[simple:Hangzhou]]
[[sk:Chang-čou]]
[[sr:Хангџоу]]
[[sv:Hangzhou]]
[[th:หางโจว]]
[[tl:Hangzhou]]
[[tr:Hangzhou]]
[[ug:خاڭجۇ شەھىر]]
[[uk:Ханчжоу]]
[[vi:Hàng Châu]]
[[war:Hangzhou]]
[[wuu:杭州]]
[[zh:杭州市]]
[[zh-classical:杭州]]
[[zh-min-nan:Hâng-chiu-chhī]]
[[zh-yue:杭州]]

Revisió del 10:40, 19 des 2012

Hangzhou (xinès: 杭州, pinyin: Hángzhōu, transcripció antiga: Hangchow) és la capital de la província de Zhejiang, a la República Popular de la Xina. La seva àrea metropolitana té una població superior als sis milions d'habitants (2003), encara que la població resident censada és de 2.636.700 habitants. Està situada a la vora del riu Qiantang i limita amb el llac de l'Oest (Xi Hu) i amb el Gran Canal de la Xina.

Història

Vista de la ciutat des del llac de l'Oest.

La ciutat va guanyar importància gràcies a la construcció del Gran Canal de la Xina durant la dinastia Sui. Durant aquest període es va construir la muralla de la ciutat. Va ser la capital de la dinastia Song del sud. A partir de l'any 1138 es va convertir en un important centre de comerç, i la indústria de la ciutat es va especialitzar en la porcellana i els tèxtils.

L'explorador Marco Polo va visitar Hangzhou al final del segle xiii i en va dir que era «la ciutat més sumptuosa i elegant del món». Fins a la dinastia Ming va ser un port important. A partir d'aquest període, i com a conseqüència dels continus atacs dels pirates japonesos, Hangzhou va perdre importància. El 1555 la ciutat va ser saquejada pels pirates, i el 1861 va rebre l'atac dels rebels del Regne Celestial de Taiping, que van prendre la ciutat i la van saquejar. Hangzhou no va ser recuperada per les tropes imperials fins al 1863, després d'un conflicte que va causar més de mig milió de baixes entre la població.

El 30 de maig de 2010 la Colla Vella dels Xiquets de Valls va descarregar en aquesta ciutat un 3 de 9 amb folre, el primer castell de nou mai realitzat fora dels Països Catalans.[1]

Clima

Hangzhou té un clima amb hiverns freds i estius molt calorosos. La temperatura mitjana al mes de juliol és de 33 graus Celsius, i la mitjana del mes de gener és de 8 graus Celsius.

Economia

Les indústries tradicionals de Hangzhou són la maquinària, la tèxtil i la de la seda, i darrerament s'hi està desenvolupant amb rapidesa la indústria electrònica, sobretot després del canvi de sistema econòmic del país a partir del 1992. La ciutat s'ha convertit en una de les destinacions turístiques més visitades del país, cosa que ha provocat que una part de l'economia es dediqui al sector serveis. A la regió de Hangzhou també s'hi produeix te verd; el te de la zona és apreciat a tot el país per la seva alta qualitat.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hangzhou

Plantilla:Link GA