Estació de McMurdo: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot insereix {{ORDENA:Estacio Mcmurdo}}
m r2.7.3) (Robot afegeix: he:תחנת מק-מרדו
Línia 58: Línia 58:
[[fi:McMurdo]]
[[fi:McMurdo]]
[[fr:Base antarctique McMurdo]]
[[fr:Base antarctique McMurdo]]
[[he:תחנת מק-מרדו]]
[[hr:McMurdo Station]]
[[hr:McMurdo Station]]
[[it:Stazione McMurdo]]
[[it:Stazione McMurdo]]

Revisió del 16:12, 19 des 2012

Estació McMurdo des de Observation Hill
Estació McMurdo des de dalt

L'estació de McMurdo (en anglès: McMurdo Station és un centre de recerca científica dels Estats Units situat a l'Antàrtida a la punta sud de l'Illa Ross a la costa de l'Estret de McMurdo. Aquesta estació és la comunitat més gran de l'Antàrtida capaç d'hostatjar 1.258 residents.[1] Tot el personal i les càrregues que es dirigeixen a l'Estació Amundsen–Scott primer passen per McMurdo.

Història

El nom de l'estació prove del lloctinent Archibald McMurdo del vaixell, de 1813, que va ser el primer en cartografiar la zona el 1841 sota el comandament de James Clark Ross. L'explorador Robert Falcon Scott va ser el primer en establir una base prop d'aques lloc l'any 1902 i construí el Discovery Hut, que encara està present. La roca volcànica d'aquest lloc és la terra sense gel més al sud accessible per vaixell en l'Antàrtida. Els Estats units iniciaren les operacions a McMurdo el 16 de febrer de 1956 primer sota el nom de Naval Air Facility McMurdo.[2]

McMurdo esdevingué el centre d'operacons científiques i logístiques durant l'Any Geofísic Internacional,[2] un esforç científic que es va estendre des de l'1 de juliol de 1957, al 31 de desembre de 1958. El Tractat Antàrtic regula les relacions intergovernamentals respecte l'Antàrtida i governa la conducta de la vida diària de McMurdo.

El 3 de març de 1962, es va activar una planta d'energia nuclear per aquesta estació.[3] Per exemple l'energia nuclear es feia servir per destil·lar l'aigua salada i obtenir aigua potable. L'any 1972 es va aturar la producció d'energia nuclear i es va substituir pel gasoil amb el qual també es dessalinitza l'aigua.

Funció

Una escena a l'estació McMurdo

Actualment la funció d'aquesta estació és científica, inclou un port i tres aeròdroms,[4] un heliport i més de 100 edificis incloent el Centre Científic i d'Enginyeria Albert P. Crary. La majoria dels residents no són científics sinó personal de suport operatiu.

L'estació de McMurdo està auns 3 km de la neozelandesa Base Scott i tota aquesta zona està reclamada per Nova Zelanda. Està proibida qualsevol activitat respecte els recursos minerals que no igui estríctament científica. L'estació McMurdo es diu informalment "Mac-Town" per part dels seus residents.

Clima

Tots els mesos tenen una temperatura mitjana per sota dels 0 º C i per això està classificada (Classificació de Köppen) com clima de casquet polar EF. El gener (estiu) la temperatura mitjana és de - 2,9 i el juliol (hivern) -25,7 º C La precipitació anual és de 202 mm[5]


Referències

  1. 4.0 Antarctica - Past and Present
  2. 2,0 2,1 «US Antarctic Base Has Busy Day». Google News Archive. Spartanburg Herald-Journal, November 29, 1957. [Consulta: 7 juliol 2010].
  3. Clarke, Peter McFerrin. On the ice. Burdette, 1966. 
  4. Miguel Llanos. «Reflections from time on 'the Ice'». MSNBC, 25-01-2007. [Consulta: 11 gener 2008].
  5. «Antarctica Climate data and graphs, South Pole, McMurdo and Vostok».
  • United States Antarctic Research Program Calendar 1983
  • "Facts About the United States Antarctic Research Program". Division of Polar Programs, National Science Foundation; July 1982.
  • Clarke, Peter: On the Ice. Rand McNally & Company, 1966

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estació de McMurdo