Alcestis (Eurípides): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Resolent castellanismes
m Robot afegeix: tl:Alcestis (dula)
Línia 46: Línia 46:
[[nl:Alkestis (Euripides)]]
[[nl:Alkestis (Euripides)]]
[[sh:Alkestida (drama)]]
[[sh:Alkestida (drama)]]
[[tl:Alcestis (dula)]]

Revisió del 07:56, 22 des 2012

La mort d'Alcestes, d'Angelica Kauffmann (1741-1807).

Alcestes (en grec: Άλκηστις) és una obra d'Eurípides. L'obra fou probablement produïda per primer cop a les Dionísia l'any 438 aC.

Personatges

Context

Apol·lo, després de matar els Ciclops, havia quedat exiliat de l'Olimp durant nou anys, que passà al servei del rei de Tessàlia: Admetos, un home conegut per la seva hospitalitat i que tractà molt bé Apol·lo. En agraïment, el déu aconseguí per al rei que les Moires li concedissin viure més enllà de la data de la seva mort. El regal, tanmateix, tenia un preu: Admetos havia de trobar algú que el substituís quan la mort vingués a reclamar-lo.

Arriba el moment de la mort d'Admetos, i no ha trobat ningú que el pugui substituir. Finalment, Alcestes, la seva dona, decideix que se l'enduguin en lloc del seu marit, perquè no vol deixar els seus fills sense pare.

Trama

Alcestes, agonitzant al llit, demana que a canvi de la seva mort, Admetos mai no es casi de nou, que no l'oblidi o posi una dona per cuidar els seus fills. Admetos hi està d'acord, i promet portar una vida de solemnitat en honor seu, bo i abstenint-se de l'alegria que era part integral de casa seva. Alcestes mor.

Aleshores el vell amic d'Admetos: Hèracles, arriba al palau, sense saber què hi ha passat. L'hospitalitat és considerada una gran virtut, de fet, és la principal motivació dels personatges al llarg de l'obra. Seria contrari a tots els modals rebutjar un hoste, de manera que el rei decideix no importunar-lo amb les tristes notícies i instrueix els criats perquè donin la benvinguda a Hèracles i callin. Hèracles s'emborratxa i comença a importunar els criats, que estimaven llur reina i estan tristos per no poder plorar-la com es mereix. Finalment, un d'ells no se'n pot estar i explica a l'hoste què és el que ha passat.

Hèracles se sent incòmode pel seu comportament, i decideix enfrontar-se a la Mort quan els sacricicis funeraris es fan a la tomba d'Alcestes. Quan torna, porta amb ell una dona amb vel i diu a Admetos que és una nova muller. Després de moltes discussions, força Admetos a prendre en matrimoni aquella dona, però quan aixeca el vel, descobreix que en realitat és Alcestes, que ha tornat de la mort. Hèracles ha lluitat contra la Mort i l'ha forçat a tornar-la-hi.