Vés al contingut

Philosophiae Naturalis Principia Mathematica: diferència entre les revisions

S'arregla enllaç de Trinity College
(S'arregla enllaç de Trinity College)
En el camp de la [[mecànica]] va recopilar la seva obra en descobriments de [[Galileo Galilei]] i va enunciar les tres [[Lleis de Newton]]. D'elles va poder deduir la [[força gravitatòria]] entre la [[Terra]] i la [[Lluna]]; i va demostrar que aquesta és directament proporcional al producte de les [[massa|masses]] i inversament proporcional al quadrat de la distància, multiplicant aquest quocient per una constant anomenada [[constant gravitatòria universal]]. A més a més, va tenir la gran intuïció de generalitzar aquesta llei a tots els cossos de l'[[univers]], amb la qual cosa aquesta equació es va convertir en la [[Llei de la gravitació universal]].
 
L'exemplar de la primera edició que va pertànyer a Newton, que contenia anotacions i correccions manuscrites, està guardat a la [[Biblioteca Wren]] del [[Trinity College (Cambridge)|Trinity College]] de [[Cambridge]]. També hi ha conservada una primera edició a la biblioteca de la [[University College de Londres]].
 
Va existir una polèmica dels ''Principia Mathematica'' relacionada amb qui havia estat l'inventor del càlcul, títol que es van disputar Newton i Leibniz. El cert és que si bé Leibniz va publicar abans les seves idees, Newton havia elaborat tota la seva teoria molt abans, però trigà en publicar-la.
128.288

modificacions