Vés al contingut

Fullaraca: diferència entre les revisions

m
m (Robot: Reemplaçament automàtic de text (- + ))
La fullaraca és un hàbitat essencial per nombroses espècies que participen al cicle silvogenètic i preparen la bona germinació de moltes llavors i la [[regeneració natural]] dels boscos. També protegeix el sòl de l'[[erosió]], de la dessecació, dels raigs solars ultaviolats, de la llum (moltes espècies de la virosta són [[lucífuga|lucífugues]]) i dels xocs tèrmics.
 
Sota l'acció de la microfauna aeròbia ([[col·lèmbol]]s, [[àcar]]s, [[lombrícidlumbrícid]]s, de certs bolets i de bacteris la virosta es transforma lentament en [[humus]]; en el termini d'alguns mesos (en un sòl bàsic a neutre) en diversos anys (en les plantes resinoses o en sòl àcid).
 
La fullaraca nodreix els organimes [[detritívor]]s els quals són la presa de molts insectes, aus,rèptils i micromamífers.
 
L'equivalent agrícola de la fullaraca són la palla i altres residus que s'incorporen periòdicament al sòl cultivat. [[File:PlantLitterEarthwormsPlatanusLeaves5.jpg|thumb|upright=2.5|Estadis de la descomposició de gener a març de la fullaraca dels plataners del nord de França]]
 
==Referències==
<references />