Poder legislatiu: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de: 81.184.195.44 (discussió) fins l'última edició de: MerlIwBot
Línia 13: Línia 13:
* Althing ([[Islàndia]])
* Althing ([[Islàndia]])
* Assemblea de la República ([[Portugal]])
* Assemblea de la República ([[Portugal]])
* Bundesrat i Bundestag, que podem traduir com a consell federal i [[Dieta (política)|dieta]] federal, respectivament ([[Alemanya]])

* [[Corts Generals]] ([[Espanya]])

* Eduskunta o Riksdag ([[Finlàndia]] i [[Suècia]])
* Eduskunta o Riksdag ([[Finlàndia]] i [[Suècia]])
* Assemblea Federal ([[Rússia]] i [[Suïssa]])
* Assemblea Federal ([[Rússia]] i [[Suïssa]])

Revisió del 16:31, 8 gen 2013

  Estats amb parlaments bicamerals
  Estats amb parlaments unicamerals
  Estats sense parlament

El poder legislatiu és un dels tres poders en què està dividit un Estat modern que viu en democràcia (juntament amb el poder executiu i el poder judicial). El poder legislatiu sovint recau sobre una assemblea de representants anomenada cos legislatiu. El terme legislatura és refereix al període de vigència d'un cos legislatiu.

Un cos legislatiu és un tipus d'assemblea deliberativa amb el poder de crear i aprovar lleis. Els cossos legislatius poden tenir diferents noms; els més comuns són parlament i congrés depenent de les seves funcions i de la forma de govern de l'Estat. En els sistemes parlamentaris el cos legislatiu és la branca suprema i la que anomena al representant del poder executiu. En els sistemes presidencialistes el cos legislatiu és una branca del govern amb igual poder però independent de l'executiu. A més de tenir la capacitat per a crear i aplicar les lleis, els cossos legislatius tenen l'autoritat per a incrementar els impostos, aprovar el pressupost de la nació així com altres propostes monetàries. Els cossos legislatius han d'aprovar una declaració de guerra o ratificar un tractat comercial entre estats independents.

El cos legislatiu d'un estat pot estar conformat per una o més cambres o càmeres, assemblees que debaten i voten les lleis. La majoria dels cossos legislatius són unicamerals o bicamerals (constituïts per una cambra baixa i una cambra alta). En la majoria dels sistemes parlamentaris la cambra baixa és la més poderosa mentre que la cambra alta es només una assemblea de consell o revisió. No obstant això, en els sistemes presidencialistes, els poders de les dues cambres són similars o iguals. En les federacions la cambra alta sovint representa els estats, províncies, països o repúbliques que la constitueixen, mentre que la cambra baixa representa als ciutadans en circumscripcions de la mateixa grandària poblacional.

Llista dels títols dels cossos legislatius

Vegeu també