Òlbia Pòntica: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot copia coordenades de uk:Ольвія en el marc de VP:QQ12
m r2.7.3) (Robot afegeix: ka:ოლბია
Línia 24: Línia 24:
[[fr:Olbia du Pont]]
[[fr:Olbia du Pont]]
[[it:Olbia Pontica]]
[[it:Olbia Pontica]]
[[ka:ოლბია]]
[[nl:Olbia (Oekraïne)]]
[[nl:Olbia (Oekraïne)]]
[[no:Olbia (Ukraina)]]
[[no:Olbia (Ukraina)]]

Revisió del 20:37, 8 gen 2013

Olbia i les altres colònies gregues a la costa septentrional del mar negre.

Òlbia (grec antic: Óλβια; llatí: Olbia; ucraïnès: О́львія) fou una ciutat grega d'Escítia, que Plini diu que fou anomenada inicialment Olbiòpolis i Milftòpolis i que també era anomenada Boristenes del nom del principal riu d'Escítia (riu ara anomenat Dnièper) i del poble dels boristenites (borysthenitae). Hi van néixer Poseidonios un historiador i sofista, i Sphaeros un estoic deixeble de Zenó de Cítion.

La ciutat era a la vora dreta de l'Hipanis (Hypanis, modern Buh Meridional), al liman del Buh Meridional just on es converteix en el liman del Dnièper-Buh. Les seves ruïnes es troben a l'espai natural de "Sto Mohyl" (Сто Могил, "100 tombes")[1], al municipi de Parutyne (Парутине), a uns 20 km de Mykolàïv, a l'óblast homònim, Ucraïna. A la rodalia de la ciutat vivien les tribus dels cal·lipides (callipidae) i alazons (alazones).

Fou fundada pels milesis el 655 aC. Fou visitada per Heròdot. La ciutat fou normalment subjecte de prínceps escites però tenia un govern intern modelat sobre les institucions jòniques. Una inscripció datada vers el 218/201 aC esmenta als gàlates i sciris com els pitjors enemics de la ciutat. El 58 aC Burebista va assetjar i finalment destruir l'antiga colònia grega[2][3] però fou reconstruïda. Antoní Pius va ajudar a la ciutat contra els tauroscites. Fou altre cop destruïda a la invasió dels gots del 250 i ja no es va refer.

Referències

  1. Història de la recerca sobre Òlbia i Berezan: Abans de la fi del segle XIX (ucraïnès)
  2. (italià) J. Carcopino, Giulio Cesare, Milano 1981, p.255-260
  3. A. Piganiol, Le conquiste dei Romani, Milano 1989, p.432-433 (italià)