Calendari holocè: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot: Reemplaçament automàtic de text (-FR = si}} +FR = si | data = desembre de 2012}})
Elimino text no revisat i sense referències. Article abandonat des de fa mesos.
Línia 1: Línia 1:
El '''calendari holocè''' és una modificació modesta al [[calendari gregorià]], que va ser proposat pel [[Ciència|científic]] [[nord-americà]] [[Cesare Emiliani]], afegint un dígit "1" davant de l'any en calendari gregorià,<ref>Cesare Emiliani, "[http://adsabs.harvard.edu/abs/1993Natur.366..716E Calendar Reform]", ''Nature'' '''366''' (1993) 716.</ref><ref>[http://www.readersadvice.com/mmeade/house/holocene.html The Holocene Calendar] at Meerkat Meade.</ref><ref>[http://www.weseman.com/index.php?option=com_content&view=article&id=67&Itemid=74 Human Era Calendar] by Harry Weseman.</ref>
{{MM|2L = si|FR = si | data = desembre de 2012}}
El ''' calendari holocè ''' és una modificació modesta al [[calendari gregorià]], que va ser proposat pel [[Ciència|científic]] [[nord-americà]] [[Cesare Emiliani]]. Segons el mateix, el començament de l'era actual coincideix amb el període de l'Holocè, fa 11784 anys segons va ratificar l'any 2008 la SSI (Subcommission for Stratigraphic Information). Per tant, si l'any 2008 del calendari gregorià és equivalent a l'any 11784, l'any 2012 serà l'any 11784+4 = 11.788.

Aquest nou sistema intenta eliminar el compte invertit d'anys que existeix en el Calendari Gregorià abans de La nostra Era. Un altre objectiu és deslligar el calendari amb el naixement de Jesús de Natzaret.

== Motivació ==
Alguns dels problemes del calendari gregorià, que actualment serveix com el calendari mundialment acceptat, inclouen:
* El calendari gregorià pren com a referència l'any [[1]] el suposat any en què va néixer [[Jesús de Natzaret]]. Aquest aspecte religiós (especialment l'ús dels termes "abans de Crist", "després de Crist" i "Any del Senyor", o "[[Anno Domini]]") pot ser irritant, o ofensiu per als no [[Religió|religiosos]] o per als no [[Cristianisme|cristians]].
* Estudis recents farien suposar que el veritable naixement de Jesús va ser uns 4 anys abans de l'any 1.
* No hi ha [[any 0]] en el calendari gregorià, al [[1 aC|any 1 abans de Crist]] li segueix el [[1|any 1 després de Crist]], que complica els càlculs matemàtics, atès que per passar d'1 a -1 cal passar pel "0".

== Referències ==
{{amaga}}
*[https://engineering.purdue.edu/Stratigraphy/gssp/ Subcomission for Stratigraphic Information]


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==
Línia 20: Línia 7:
* [[Any zero]]
* [[Any zero]]


== Referències ==
{{Referències}}


{{ORDENA:Calendari Holoce}} <!--ORDENA generat per bot-->
{{ORDENA:Calendari Holoce}}
[[Categoria:Calendaris]]
[[Categoria:Calendaris]]
[[Categoria:Geocronologia]]
[[Categoria:Geocronologia]]

Revisió del 07:55, 26 gen 2013

El calendari holocè és una modificació modesta al calendari gregorià, que va ser proposat pel científic nord-americà Cesare Emiliani, afegint un dígit "1" davant de l'any en calendari gregorià,[1][2][3]

Vegeu també

Referències

  1. Cesare Emiliani, "Calendar Reform", Nature 366 (1993) 716.
  2. The Holocene Calendar at Meerkat Meade.
  3. Human Era Calendar by Harry Weseman.