Nkari: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Pàgina nova, amb el contingut: «{{llengua|nom=Nkari |altresdenominacions= |estats={{flag|Nigèria}} |regió= Akwa Ibom |parlants= 8.300 <ref name=joshuaproject>[http://www.joshuaproject....».
 
mCap resum de modificació
Línia 22: Línia 22:
L'etnologue xifra que al 1988 hi ha 5.000 parlants d'ibuoro.<ref name=ethnologue>[http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=nkz nkari a l'ethnologue]</ref> Segons aqueta font antigament s'havia considerat un dialecte de l'[[ibibio]].
L'etnologue xifra que al 1988 hi ha 5.000 parlants d'ibuoro.<ref name=ethnologue>[http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=nkz nkari a l'ethnologue]</ref> Segons aqueta font antigament s'havia considerat un dialecte de l'[[ibibio]].


El 90% dels ito-parlants són seguidors de les religions cristianes: el 12% pertanyen a esglésies evangèliques, el 60% són protestants i el 40% són d'esglésies independents. El 10% restant són seguidors de religions tradicionals africanes.<ref name=joshuaproject/>
El 90% dels nkari-parlants són seguidors de les religions cristianes: el 12% pertanyen a esglésies evangèliques, el 60% són protestants i el 40% són d'esglésies independents. El 10% restant són seguidors de religions tradicionals africanes.<ref name=joshuaproject/>


==Referències==
==Referències==

Revisió del 15:16, 28 gen 2013

Infotaula de llenguaNkari
Tipusllengua i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants8.300 [1]
Autòcton deAkwa Ibom
Estat Nigèria
Classificació lingüística
Llengües nigerocongoleses

  Llengües atlàntic-congoleses
   Llengües volta-congoleses
    Llengües Benué-Congo
      Llengües Cross River
       Llengües Delta Cross
        Llengües del baix Cross
         Obolo
          Ibuoro

           nkari
Codis
ISO 639-3nkz Modifica el valor a Wikidata
SILnkz
Glottolognkar1238 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuenkz Modifica el valor a Wikidata
IETFnkz Modifica el valor a Wikidata
Endangered languages8591 Modifica el valor a Wikidata

L' Nkari és una llengua que es parla a l'estat de Akwa Ibom, al sud-est de Nigèria. Es parla a la LGA d' Ikono.

L'nkari és una llengua de la subfamília lingüística de les llengües del baix Cross, que formen part de les llengües Benué-Congo. Està íntimament relacionada amb les llengües ibuoro, itu mbon uzo i ito.

L'etnologue xifra que al 1988 hi ha 5.000 parlants d'ibuoro.[2] Segons aqueta font antigament s'havia considerat un dialecte de l'ibibio.

El 90% dels nkari-parlants són seguidors de les religions cristianes: el 12% pertanyen a esglésies evangèliques, el 60% són protestants i el 40% són d'esglésies independents. El 10% restant són seguidors de religions tradicionals africanes.[1]

Referències