Diferència entre revisions de la pàgina «Unió de la Llengua Neerlandesa»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
El nom oficial del pacte és «Tracta entre el Regne de Bèlgica i el Regne dels Països Baixos sobre La Unió de la Llengua Neerlandesa».<ref>En neerlandès: Verdrag tussen het Koninkrijk België en het Koninkrijk der Nederlanden inzake de Nederlandse Taalunie.</ref> i l'objectiu és: «la integració dels Països Baixos i de la Comunitat neerlandesa de Bèlgica en l'ambit de la llengua i literatura neerlandeses al sentit més ampli.» Una de les seves activitats més conegudes és l'edició de la ''Llista de les paraules neerlandeses''<ref>Nederlandse Taalunie, ''Woordenlijst de Nederlandse Taal'', Tielt/Den Haag, 2005, 14è edició, ISBN 9789012105903</ref> que és el registre normatiu de l'ortografia. Normalment es preveu una nova edició cada deu anys, però després de la controversia sobre l'édició actual, s'ha decidit que el 2015 no haura cap revisió.
 
El [[12 de desembre]] de [[2003]] [[Surinam]] va signar un pacte d'associació, aprovat pel parlament el 2004 i efectiu des de l'[[1 de gener]] de [[2005]]. El 2007 les [[Antilles Neerlandeses]] van seguir i el [[2011]] [[Aruba]].<ref>Text del tractat d'associació: [http://taalunie.org/associatieovereenkomst-nederlandse-taalunie-en-republiek-suriname «Associatieovereenkomst Nederlandse Taalunie en de Republiek Suriname»]</ref>
 
L'[[afrikaans]] és una llengua molt parent. Malgrat unes diferències gramaticals i ortogràfiques, uns 95% del vocabulari correspon. Si l'accent és força diferent, hom pot sense problema llegir la llengua de l'altre. El 1994, pocs dies abans les primeres eleccions democràtiques de Sud-àfrica, La Unió va decidir de sostenir l'afrikaans amb beques per estudiants que volien estudiar el neerlandès.<ref>Petrus van Eeden, [http://www.afrikaans.nu/afrikaans_hoort_by_nederlands.pdf ''Afrikaans hoort by Nederlands. Ons Afrikaanse taalverdriet''], Brussel·les, Vrije Universiteit Brussel, 1995, pàgina 209</ref> El 2008 el secretari d'estat de Cultura neerlandès i el ministre de Cultura de Flandes van defensar l'entrada de Sud-àfrica. El govern sudafricà s'hi oposa encara però l'Acadèmia sudafricana de ciències i arts<ref>En afrikaans: Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns,</ref> participa en les conferències de la Taalunie.
103.842

modificacions

Menú de navegació