Esquerrà: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot insereix {{ORDENA:Esquerra}}
m Robot afegeix: zh-yue:左優
Línia 69: Línia 69:
[[vi:Thuận tay trái]]
[[vi:Thuận tay trái]]
[[zh:左利手]]
[[zh:左利手]]
[[zh-yue:左優]]

Revisió del 06:52, 5 feb 2013

Un esquerrà o persona esquerrana és més hàbil amb la seva mà esquerra que amb la seva dreta, i consegüentment escriurà amb la mà esquerra i probablement també realitzarà altres activitats de la vida quotidiana com ara cuinar o la cura personal amb aquesta mà. Aproximadament el 13% de la població mundial és esquerrana.[1]

Dia dels esquerrans, 13 d'agost de l'any 2002.

Al llarg de la història, ser esquerrà ha estat considerat quelcom negatiu - la paraula llatina sinister volia dir esquerra- i per això s'intentava corregir la lateralitat dels nens que mostraven un major ús de la mà esquerra. No obstant això, hi ha hagut molts esquerrans importants, i s'ha descobert que, en algunes circumstàncies, l'hemisferi cerebral dret (associat a la part esquerra del cos) més actiu en els esquerrans, està associat a la genialitat.

En alguns països, "esquerrà" és també un mot corrent per a designar a una persona amb idees polítiques d'extrema esquerra o comunistes, en general amb intenció despectiva, amb l'equivalent francés "gauchiste".

Huitzilopochtli, El sinistre déu Sol, és un dels déus originals dels asteques quan eren una tribu unida. En náhuatl el seu nom significa "Picaflor esquerrà"; no obstant això, el nom també es pot traduir com "el qual ve del sud". En els mapes asteques, el sud està a l'esquerra, i és aquí on es trobava el paradís.
Ramsès II a Kadesh

Referències

  1. Gutiérrez, Thaís «Sóc esquerrà. Marcant la diferència». Diari Ara (Ara Kids) [Barcelona], 03-12-2011, p.8-9. ISSN: 2014-010X.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Esquerrà