Pepe Beúnza: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
redactat + vídeo
Línia 1: Línia 1:
'''Pepe Beúnza''' (nascut a [[Beas de Segura]], [[Jaén]], el [[1947]]) es considerat el primer [[Objecció de consciència al servei militar|objector de consciència al servei militar]] a l'[[Espanya|estat espanyol]] de caire polític (es dir, reivindicatiu d'un canvi social, tot i que ell es declarà [[Església Catòlica Romana|catòlic]]), i no solament religiós com havien dut a terme els [[testimonis de Jehovà]] abans d'ell.
'''Pepe Beúnza''' (nascut a [[Beas de Segura]], [[Jaén]], el [[1947]]) es considerat el primer [[Objecció de consciència al servei militar|objector de consciència al servei militar]] a l'[[Espanya|estat espanyol]] de caire polític (es dir, reivindicatiu d'un canvi social), i no solament religiós (tot i que ell es declarà [[Església Catòlica Romana|catòlic]]) com havien dut a terme els [[testimonis de Jehovà]] abans d'ell.


Aviat es traslladà a [[València]], degut a l'ofici del seu pare (notari), on feu els estudis universitaris d'enginyer tècnic agrícola. Viatjà per Europa i el [[1963]] visità la [[Comunitat de l'Arca]], posant-se en contacte amb [[Lanza del Vasto]], i així es va introduir en la [[no-violència]].
Aviat es traslladà a [[València]], degut a l'ofici del seu pare (notari), on feu els estudis universitaris d'enginyer tècnic agrícola. Viatjà per Europa i el [[1963]] visità la [[Comunitat de l'Arca]], posant-se en contacte amb [[Lanza del Vasto]], i així es va introduir en la [[no-violència]].
Línia 19: Línia 19:


==Enllaços externs==
==Enllaços externs==
*[http://pepebeunza.wordpress.com/ El blog oficial de Pepe Beunza]
* [http://pepebeunza.wordpress.com/ El blog oficial de Pepe Beunza]
* [http://www.vilaweb.tv/la-catalunya-independent-i-no-violenta-segons-terricabras-i-beunza Catalunya independent i no violenta segons Terricabras i Beúnza] (VilaWeb TV 31-1-2013)


{{ORDENA:Beunza Pepe}}
{{ORDENA:Beunza Pepe}}

Revisió del 14:18, 6 feb 2013

Pepe Beúnza (nascut a Beas de Segura, Jaén, el 1947) es considerat el primer objector de consciència al servei militar a l'estat espanyol de caire polític (es dir, reivindicatiu d'un canvi social), i no solament religiós (tot i que ell es declarà catòlic) com havien dut a terme els testimonis de Jehovà abans d'ell.

Aviat es traslladà a València, degut a l'ofici del seu pare (notari), on feu els estudis universitaris d'enginyer tècnic agrícola. Viatjà per Europa i el 1963 visità la Comunitat de l'Arca, posant-se en contacte amb Lanza del Vasto, i així es va introduir en la no-violència.

El gener de 1971, ja preparat, presentant-se a la caserna, es va negar a incorporar-se a files, motiu pel qual se l'empresonà; i el 23 d’abril en un Consell de guerra se'l jutjà per desobediència i se l'envià durant gairebé dos anys a la presó de Jaén, que era de presos polítics, a complir la condemna. En el moment en què entrà a la presó començà una campanya de suport, amb una marxa a la presó, en la que participà Gonzalo Arias. Acabada la condemna, Pepe Beúnza i diversos companys, muntaren un servei civil en el barri d'Orriols de València. Llavors per donar publicitat a aquesta alternativa al servei militar, fou jutjat en un nou per consell de guerra per deserció, se l'empresonà de nou durant dos mesos i a continuació se l'envià durant 18 mesos a un batalló disciplinari al Sàhara de la legió.

El 1975 es traslladà a Catalunya, formant part del grup d'objectors de Can Serra, essent detinguts i empresonats al Castell de Figueres. Llavors amb la mort de Franco, es precipitaren ja els canvis que donaren més visibilitat a la lluita d'objecció de consciència i l'antimilitarisme en les que Pepe Beunza participà.

Pepe Beúnza va treballar a l'escola-taller d'agricultura de Caldes de Montbui, durant 18 anys. I després com a tècnic tècnic en el Parc Natural del Montnegre i el Corredor fins a la jubilació.

Se li concedí el Memorial Joan XIII per la Pau (1970).[1] El 29 de febrer de 2012, Pepe, va rebre el Premi de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) de Constructors de Pau en nom del col·lectiu d'objectors i insubmisos de consciència del servei militar obligatori.[2]

Bibliografia

  • Lederach, John Paul. La Magrana. Els anomenats pacifistes: La no violència a l'estat espanyol, 1983, p. 64-72. 
  • Navarro, Núria. «Pepe Beúnza». el Periòdico, 18-03-2012.

Referències

Enllaços externs