Tiy: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot:Desambiguació assistida: Tebes - Canviant enllaç(s) per Tebes (Egipte)
m Robot afegeix: he:תי
Línia 40: Línia 40:
[[fr:Tiyi (épouse d'Amenhotep III)]]
[[fr:Tiyi (épouse d'Amenhotep III)]]
[[gl:Tiy]]
[[gl:Tiy]]
[[he:תי]]
[[hu:Tije]]
[[hu:Tije]]
[[it:Tyi]]
[[it:Tyi]]

Revisió del 16:04, 11 feb 2013

Per a altres significats, vegeu «Tiy (esposa de Ramsès III)».
La reina Tiy

Tiy fou reina d'Egipte, esposa d' Amenofis III. No era de sang reial sinó de la petita nobles de Panòpolis (Akhmin). El seu pare era un propietari d'origen asiàtic i la mare tenia un títol "ornament reial" que no se sap que significava, i el de cantora al temple d'Amon. Una teoria diu que fou imposada com esposa per la reina mare Mutemwia de Mitanni, en revenja perquè havia estat considerada esposa secundaria. Yuya podria ser parent de la reina mare o be Tuya descendent d'Amosis-Nefertari. La importància de Tuya i Yuya fou tant gran que fins i tot foren enterrats a la Vall dels Reis i son de les poques trobades senceres.

Tiy era germana d'Anen que va ocupar alts càrrecs, però se suposa també que fou germana del faraó Ay.

Tiy es va casar amb Amenofis III quan tindria uns 7 anys i el seu marit uns 10.

Es suposa que Tiy afavoria el culte d'Aton contra els sacerdots d'Amon, que lògicament afavorien el d'Amon, i l'home dels quals a la cort era Amenhotep fill d'Hapu. Es va fer construir el Palau de Malkata, un regal del seu espòs, amb un gran llac artificial.

Els seus fill coneguts son:

  • Sitamon, filla gran, que després es va casar amb el pare
  • Amenofis IV o Akhenaton, que no era el primer hereu
  • Henutaneb, probablement casada amb el pare als 34 anys de regnat
  • Isis o Aset, que es va casar amb el pare probablement als 37 anys de regnat
  • Nebetah.
  • Baketaton, la filla petita, esmentada a la tomba del pare.

L'altre fill Tuthmosis, probable hereu, segurament no era fill de Tiy. Tutankhamon (i també el seu probable germà gran Semenkhare), si be alguns pensen que foren fills seus, en realitat segurament foren els seu nets.

Tiy va sobreviure a Amenofis III potser uns 12 anys ja que se sap que vivia a Tebes abans de la seva mort (segons les cartes d'Amarna) i fou enterrada a Tell al-Amarna, però després traslladada a Tebes i probablement enterrada amb el seu marit a una tomba de la Vall dels Reis assenyalada com WV22, que està data entre l'any 9è i el 12è del regnat d'Akhenaton (s'han trobat objectes amb el seu nom a la tomba KV55 per lo que no es pot afirmar res amb seguretat).

Tiy es probablement l'anomenada "Dona vella" del dipòsit de mòmies trobat per Loret a la KV35 (tomba d' Amenofis II). Tindria al morir uns 55 anys.