Natzaret: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: gv:Nasair
Contingut canviat per «ola k ase?».
Línia 1: Línia 1:
ola k ase?
[[Fitxer:Nazareth Israel Map.png|thumb|Natzaret]][[Fitxer:Nazareth_View.jpg|thumb|Vista del centre]]
'''Natzaret''' (llatí ''Nazareth'', àrab الناصرة : ''An-Nāṣirah''; hebreu נָצְרַת: ''Natserat''), segons la tradició [[cristianisme|cristiana]] fou una ciutat de [[Galilea]] avui a [[Israel]], al sud-oest del [[llac Tiberíades]]. Té més de 50.000 habitants.

La tradició diu que aquí fou on l'àngel va anunciar a [[Maria, mare de Jesús|Maria]] el naixement de [[Jesús]] i aquest hi va viure una mica de temps i és esmentat com Jesús de Natzaret o Jesús Natzarè.

Segons historiadors i estudiosos bíblics actuals, és probable que aquesta ciutat no existís en temps de Jesús. No existeix cap referència històrica contemporània a la seva suposada existència i la més antiga, a part de la [[Bíblia]],<ref>Robert Ambelain, ''Jesús o el secreto mortal de los Templarios'', pagina 98</ref> és de començaments del [[segle IV]]. Estudiant-la s'ha arribat a la conclusió que es va produir un error de traducció del [[grec]] al [[llatí]] i que en la forma original no es deia que Jesús fos de Natzaret sinó que era [[natzarens|natzarè]], o sigui que vivia segons un usos i costums concrets d'un grup de l'època. Segles més tard, la tradició cristiana s'inventaria l'assentament de la ciutat i la construiria.<ref>Zindler, F. "Where Jesus Never Walked," ''American Atheist'', Winter 1996-97, pp. 33-42.</ref> Però no es pot descartar la seva existència com un llogaret sense importància. [[Constantí el gran]] hi va bastir una basílica. Epifani diu que fins al temps de Constantí el Gran només hi vivien jueus però a la conquesta musulmana ([[636]]) ja hi havia alguns cristians i el 670 Arculf diu que hi havia dues esglésies. El 943 [[al-Masudi]] esmenta una església molt venerada (sens dubte l'Església de la Verge).

Destruïda pels sarraïns abans de la conquesta pels croats, aquestos la van reconstruir i un temps després el bisbe d'[[Escitòpolis]] s'hi va traslladar. L'abat rus Daniel en dona una bona descripció de l'església de l'Anunciació i del Pou de Maria (1113/1115). El [[1187]] fou ocupada per [[Saladí]] i quan es va ajustar la pau amb [[Ricard Cor de Lleó]] el [[1192]] va restar en mans del sultà [[aiubita]]. Després l'esmenta [[Yaqut al-Hamawi ]] (1225). [[Lluís IX de França]] hi va anar en peregrinació des d'[[Acre (Israel)|Acre]] el [[1251]]. [[Bàybars I]] va ordenar a l'emir Ala al-Din la destrucció de la ciutat ([[1263]]) i especialment l'església de la Verge.

Vers el [[1300]] [[al-Dimashki]] l'esment{{Citació necessària|data=novembre de 2012}} com una vila jueva a la província de [[Safad]], habitada també per àrabs iemenites. També Khalil al-Zahiri a la meitat del segle XV la considera part de la província mameluca de Safad. Els pelegrins cristians pel seu costat descriuen Natzaret com una vila miserable amb pocs cristians i una església en ruïnes, on la població musulmana era hostil als peregrins cristians.

El [[1620]] l'emir drus [[Fakhr al-Din II|Fakhr al-Din]] va obrir la vila als franciscans que van reconstruir l'església de l'Anunciació i el convent llatí, tot i que les obres no es van acabar fins un segle després; apart dels monjos pocs cristians vivien a Natzaret. A la meitat del segle XVIII el xeic Zahir al-Amr d'[[Acre (Israel)|Acre]] li va donar nou impuls i hi van anar més cristians i progressivament van augmentar lentament al segle següent. El 1890 tenia 7.419 habitants (1825 musulmans, 2870 grecs catòlics, i la resta cristians de diversos ritus) i els jueus no hi podien residir. El gran convent amb l'església de l'Anunciació als sud-est, pertanyia als llatins, i l'església de l'Anunciació del nord-est a l'església grega. Els musulmans tenien una gran mesquita i cinc ''[[wali]]s''. El Pou de Maria rebia l'aigua d'una font situada sota l'església grega.

A la [[I Guerra Mundial]] fou un dels quarters generals dels otomans. Fou ocupada pels britànics el setembre de 1918. A la guerra de 1948 fou quarter general dels àrabs manats per Fawzi Kawudji, però derrotat aquest, la ciutat es va rendir sense lluita. Va quedar dins Israel però amb població àrab i va esdevenir un mercat principal per la població àrab del nord de [[Galilea]] i capçalera del districte septentrional. El 1970 tenia una població aproximada de 34.000 habitants, gairebé tots àrabs i en majoria cristians. Una nova església de l'Anunciació es va construir el [[1960]].

== Personatges il·lustres ==
* [[Tawfiq Zayyad]] (1922 - 1994), poeta

== Referències ==
<references/>

== Bibliografia ==
* Admiralty Handbook, ''Palestina and Transjordan'', Londres, 1943

{{commons|Category:Nazareth}}
{{coord|32|41|52|N|35|18|25|E|type:city(50000)_region:IL|display=title}}
{{Link FA|he}}
[[Categoria:Ciutats d'Israel]]
[[Categoria:Llocs sants del cristianisme]]

[[af:Nasaret]]
[[an:Nazaret]]
[[ang:Nazarēth]]
[[ar:الناصرة]]
[[arc:ܢܨܪܬ]]
[[bg:Назарет (град)]]
[[br:Nazaret]]
[[bs:Nazaret]]
[[ceb:Nazaret]]
[[cs:Nazaret]]
[[cu:Наꙁарєѳъ]]
[[da:Nazareth]]
[[de:Nazaret]]
[[dsb:Nazaret]]
[[el:Ναζαρέτ]]
[[en:Nazareth]]
[[eo:Nazareto]]
[[es:Nazaret]]
[[et:Naatsaret]]
[[eu:Nazaret]]
[[fa:ناصره]]
[[fi:Nasaret]]
[[fr:Nazareth]]
[[fy:Nazareth (Israël)]]
[[ga:Nazarat]]
[[gn:Nasare]]
[[gv:Nasair]]
[[hak:Nâ-sat-le̍t]]
[[he:נצרת]]
[[hr:Nazaret]]
[[hsb:Nazaret]]
[[hu:Názáret]]
[[id:Nazaret]]
[[it:Nazaret]]
[[ja:ナザレ]]
[[ka:ნაზარეთი]]
[[kl:Nazareth]]
[[ko:나사렛]]
[[la:Nazara]]
[[lb:Nazareth]]
[[li:Nazareth]]
[[lmo:Nazareth]]
[[ln:Nazaleti]]
[[lt:Nazaretas]]
[[lv:Nācarete]]
[[mk:Назарет]]
[[ml:നസ്രെത്ത്]]
[[mr:नाझारेथ]]
[[nah:Nazaret]]
[[nds:Nazareth]]
[[nl:Nazareth (Israël)]]
[[nn:Nasaret]]
[[no:Nasaret]]
[[oc:Nazaret]]
[[os:Назарет]]
[[pl:Nazaret]]
[[pnb:ناصره]]
[[pt:Nazaré]]
[[ro:Nazaret]]
[[ru:Назарет]]
[[sco:Nazareth]]
[[sh:Nazaret]]
[[simple:Nazareth]]
[[sk:Nazaret]]
[[sl:Nazaret]]
[[sq:Nazareti]]
[[sr:Назарет]]
[[sv:Nasaret]]
[[sw:Nazareti]]
[[ta:நாசரேத்து]]
[[th:นาซาเรธ]]
[[tl:Nasaret]]
[[tr:Nasıra]]
[[ug:نازارې]]
[[uk:Назарет]]
[[vi:Nazareth]]
[[war:Nazareth]]
[[yi:נצרת]]
[[zh:拿撒勒]]

Revisió del 16:30, 14 feb 2013

ola k ase?