Agnès de Peitieu: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 2: Línia 2:


== Vida prèvia al seu casament amb [[Ramir II d'Aragó|Ramir II]] ==
== Vida prèvia al seu casament amb [[Ramir II d'Aragó|Ramir II]] ==
Princesa de la família dels ramnúlfides, filla de [[Guillem IX de Poitiers]], anomenat '''El Trobador''', duc d'[[Aquitània]] i comte de Poitiers, i de Felipa de Tolosa. Es va casar en primeres núpcies amb [[Aimeric V de Thouars]], amb qui va tenir quatre fills, entre ells Guillem I de Thouars, però Aimeric V va morir.
Princesa de la família dels ramnúlfides, filla de [[Guillem IX de Poitiers]], anomenat '''El Trobador''', duc d'[[Aquitània]] i comte de Poitiers, i de [[Felipa_Matilde_de_Tolosa|Felipa de Tolosa]]. Es va casar en primeres núpcies amb [[Aimeric V de Thouars]], amb qui va tenir quatre fills, entre ells Guillem I de Thouars, però Aimeric V va morir.


== Casament i naixement de Peronella ==
== Casament i naixement de Peronella ==

Revisió del 12:12, 16 feb 2013

Agnès de Peitieu, també coneguda com Agnès de Poitiers i Agnès d'Aquitània (1103-1159) fou reina d'Aragó i mare de la reina Peronella d'Aragó.

Vida prèvia al seu casament amb Ramir II

Princesa de la família dels ramnúlfides, filla de Guillem IX de Poitiers, anomenat El Trobador, duc d'Aquitània i comte de Poitiers, i de Felipa de Tolosa. Es va casar en primeres núpcies amb Aimeric V de Thouars, amb qui va tenir quatre fills, entre ells Guillem I de Thouars, però Aimeric V va morir.

Casament i naixement de Peronella

Feia vuit anys que era vídua quan es va casar en segones núpcies amb el rei d'Aragó, Ramir II el Monjo. El matrimoni es va celebrar el 13 de novembre de 1135 a la catedral de Jaca. La principal raó de què aquest li demanés la mà va ser el fet que ella hagués tingut fills. També van pesar els lligams entre la casa de Poitiers i la casa reial aragonesa com el casament d'Agnès d'Aquitània amb el rei Pere I d'Aragó, germà de Ramir II.

De la seva unió va néixer una filla, Peronella d'Aragó, el 29 de juny de 1136. És molt probable que aquest mateix any, Agnès creués els Pirineus, de fet, el seu nom no torna a aparèixer en la documentació aragonesa de l'època. Això ens porta a pensar que l'única raó del matrimoni va ser la necessitat de la casa reial aragonesa d'assegurar-se un hereu.

Últims anys de la seva vida

De nou a Aquitània, Agnès de Pêitieu es retirà a l'Abadia de Fontevraud, on també havia viscut la seva mare, i allà va morir l'any 1159.