Xbox: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de: 201.244.214.204 (discussió) fins l'última edició de: EVA (bot)
m r2.7.3) (Robot: Canviant sr:Iksboks a sr:Иксбокс
Línia 122: Línia 122:
[[sk:Xbox]]
[[sk:Xbox]]
[[sl:Microsoft Xbox]]
[[sl:Microsoft Xbox]]
[[sr:Iksboks]]
[[sr:Иксбокс]]
[[sv:Xbox]]
[[sv:Xbox]]
[[ta:எக்ஸ் பாக்ஸ்]]
[[ta:எக்ஸ் பாக்ஸ்]]

Revisió del 00:26, 17 feb 2013

Xbox
Xbox
Fabricant Microsoft
Tipus Videoconsola
Generació Sisena
Dates de llançaments EUA 15 de novembre del 2001
Japó 22 de febrer del 2002
Europa 14 de març del 2002
Suport DVD, CD
Sistema online Xbox Live
Successora Xbox 360

L' Xbox és una consola de joc de 128 bits de Microsoft. Xbox és la primera videoconsola de sobretaula produïda per Microsoft, en col·laboració amb Intel i Nvidia. La Xbox va ser desenvolupada per a competir contra la PlayStation 2 de Sony i la Gamecube de Nintendo com part de les videoconsoles de sisena generació.

La seva principal característica és el seu processador central basat en el processador Intel Pentium III. El sistema incorpora un lector de DVD, un disc dur intern, port ethernet i per últim el sistema disposa de quatre connectors per als comandaments.

L’arquitectura de la Xbox està basada en l'arquitectura x86 similar a la del PC, això ha facilitat als desenvolupadors adaptar un gran nombre de títols del PC a la Xbox, ajudant a ampliar el catàleg de jocs de la consola.

Després del seu llançament, Microsoft va començar a treballar en el seu successor utilitzant una arquitectura diferent. A finals del 2005, va ser llançada la Xbox 360 com a successora de la Xbox. Al 2006, Microsoft retira del mercat la Xbox, per a així dedicar-se a la comercialització de la Xbox 360. Les unitats venudes d’aquest equip foren 24 milions de consoles, segons les xifres oficiales.


Història

Antecedents

Abans que Microsoft s’introduís al mercat de videoconsoles amb un sistema basat en l’arquitectura del PC, ja existien companyies que havien presentat consoles del tipus Xbox com fou la companyia de computadors personals Apple. La Pippin fou la videoconsola que va se desenvolupada per Apple, però no va tenir l’èxit esperat i va ser retirada del mercat.

Al 1998, Microsoft va col·laborar amb Sega, en l’adaptació del sistema operatiu Windows CE per a la videoconsola Dreamcast.

Llançament

Encara que la Xbox fou llançada una mica més tard que les seves rivals, va tenir bones ventes, quedant-se inclús sense unitats a les botigues. Les dates de llançament als diferents països són les següents:

País Fecha
Estats Units Estats Units 8 de novembre de 2001[1]
Japó Japó 22 de febrer de 2002[2]
Europa Europa 14 de març de 2002[3]
Austràlia Austràlia (i Oceania) 14 de març de 2002[2]
Mèxic Mèxic 17 d’octubre de 2002[2]


Característiques tècniques

Quant a característiques tècniques només queda dir que semblen impressionants i que dupliquen el potencial de la PS2 aproximadament. Entre les seves característiques més destacades destaquem que disposa d'un processador a 733 MHz, un processador gràfic a 250 MHz (desenvolupat per Microsoft i nVidia) i un total de 64 MB de memòria. El processador central està basat en un xip Intel Pentium III i a nivell de gràfics equipara un dels potents acceleradors 3D de Nvidia, implantats principalment en el món dels PC. Disposa de quatre ports de joystick de sèrie, d'una targeta ethernet per poder connectar diverses màquines en xarxa local, també disposa de ports USB per connectar dispositius d'aquest tipus. Incorpora un ràpid lector de DVD i un disc dur de 8 Gb de capacitat on s'hi poden gravar les partides i les millores o actualitzacions en els jocs.

El disseny de la carcassa consta d'una caixa negra (tipus PS2) d'uns 20 x 8 cm aproximadament i que incorpora una X a sobre de la tapa de la unitat de DVD de color verd.


Referències

Vegeu també

Enllaços externs