Vés al contingut

Microsoft .NET: diferència entre les revisions

55 octets eliminats ,  fa 9 anys
Refaig introducció i estructuro
m (Revertides les edicions de: Marcbajona1 (discussió) fins l'última edició de: JackieBot)
(Refaig introducció i estructuro)
El framework '''Microsoft .NET''' és un component [[software]] que pot ser afegit o estar inclòs al [[Microsoft Windows|Sistema Operatiu Microsoft Windows]]. És l'entorn per la creació, distribució i execució de totes les aplicacions que suporten aquest entorn. La tecnologia .NET (parlat "dot Net") va ser presentada l'any [[2000]] per [[Microsoft]]. Al principi va ser concebuda com a alternativa a [[Java (llenguatge de programació)|Java]], de l'empresa [[Sun Microsystems]].
{{MI}}
El framework '''Microsoft .NET''' és un component software que pot ser afegit o estar inclòs al [[Microsoft Windows|Sistema Operatiu Microsoft Windows]]. És l'entorn per la creació, distribució i execució de totes les aplicacions que suporten aquest entorn.
 
== Explicació ==
La tecnologia .NET (parlat "dot Net") va ser presentada l'any [[2000]] per [[Microsoft]]. Al principi va ser concebuda com a alternativa a [[Java (llenguatge de programació)|Java]], de l'empresa [[Sun Microsystems]].
 
El concepte de la tecnología .NET de Microsoft, entre d'altres, ofereix la possibilitat que [[programari]] modern pugui ser executat en un sistema de manera independent al maquinari. (per exemple a una [[PDA]] o als aparells mòbils)
Una especialitat d'aquesta tecnologia és que, a diferència de Java, hi ha més de 40 [[Llenguatge de programació|llenguatges de programació]] per a triar. Començant per [[C++]] , [[C sostingut|C#]] (parlat "ce Sharp"), o [[Visual Basic.Net]] i passant per [[Delphi.Net]] proveït per l'empresa [[Borland]].
 
== Prestacions==
== Avantatges d'aquesta tecnologia ==
 
* Des del Febrer del [[2008]] el codi de les ''Base Class Library'' del .NET Framework 3.5 és obert i sota llicència restringida de ''Shared source''. Això pot ajudar als programadors a fer millor programari, ja que es pot entendre el que s'hi amaga darrere les funcions fins ara encapsulades.
 
* La plataforma .NET és gratuïta i pot ser descarregada de la pàgina web de Microsoft.
 
* Entre d'altres coses s'hi ha introduït el "Garbage Collector" (recollidor de memòria) que s'encarrega automàticament cada cert temps de alliberar la memòria reservada per el programa i evita així que aquests blocs de memòria es quedin bloquejats "Memory Leaks". Aquest tipus d'errors en el passat eren molt difícils de trobar.
 
* Els llenguatges de programació poden ser barrejats en diferents projectes.
 
== Desavantatges ==
 
* S'ha d'instal·lar en sistemes antics, per exemple [[Windows 2000]]. En [[Windows Vista]] i [[Windows Server 2003]] ja vénen preinstal·lats.
 
* La versió 3.5 és més grossa de 150 MB.
 
* Com que hi ha un nou nivell entre el sistema operatiu i el programari el temps d'execució és una mica més lent que un programari amb codi natiu.
 
== Estructura ==
[[Fitxer:NETFrameworkEsquemaJoanNE.png|thumb|250px|Estructura del .NET Framework]]
Un programa que ha estat compilat amb la tecnologia .NET té l'extensió estàndard ".[[exe]]" però el fitxer no conté cap [[codi natiu]] sinó un [[codi intermedi]] anomenat [[C.I.LCIL]] (''Common interface Language''), abans anomenat M.S.I.L.MSIL (''Microsoft intermediate Language''). Aquest codi intermedi és interpretat pel [[C.L.RCLR]] (''Common Language Runtime'') i passa les dades al [[sistema operatiu]]. El [[C.L.RCLR]] és el cor de .NET.
 
La tecnologia .NET conté altres tecnologies i biblioteques que el [[programari]] .NET pot aprofitar:
 
* Base Class Library – [[B.C.LBCL]] (Biblioteca de classes bàsica): Conté [[objectes]] i funcions per a llegir fitxers, [[encriptació]] de dades, tractament de fitxers [[XML]], entre d'altres.
* [[ADO.NET]]: Comunicació amb bases de dades com [[Microsoft SQL Server]] u [[Oracle]] entre d'altres.
* [[ASP.NET]]: Tecnologia per a crear pàgines [[web]] dinàmiques.
* [[Signum Framework]].
 
[[Categoria:Microsoft]]
[[Categoria:Plataformes informàtiques]]
[[Categoria:API]]
238.281

modificacions