Alexandre Heli: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.2) (Robot afegeix: no:Aleksander Helios
m r2.6.6) (Robot: Canviant tr:Alexander Helios a tr:Aleksandros Helios
Línia 31: Línia 31:
[[sh:Aleksandar Helios]]
[[sh:Aleksandar Helios]]
[[sv:Alexander Helios]]
[[sv:Alexander Helios]]
[[tr:Alexander Helios]]
[[tr:Aleksandros Helios]]
[[zh:亚历山大·赫利俄斯]]
[[zh:亚历山大·赫利俄斯]]

Revisió del 15:11, 24 feb 2013

Alexandre Heli (Helios) fou fill de Cleòpatra i Marc Antoni, nascut vers finals del 40 aC o principis del 39 aC. El nom Helios (sol) li fou donat perquè sa germana besona Cleòpatra fou anomenada Selene (Lluna).

El 34 aC el seu pare el va nomenar rei d'Armènia (nominal rei de reis d'Armènia, Mèdia Atropatene i Pàrtia) i el va comprometre amb la princesa Iotape, filla del rei Artavasdes I de Mèdia Atropatene, dins les anomenades donacions d'Alexandria d'aquell any. Marc Antoni va escriure al senat per demanar la confirmacio d'aquests dons, pero la carta mai no fou llegida.

Enderrocat vers el 33 aC per una rebel·lió de la noblessa que fou aplanada inicialment pero es va consolidar el 32 aC queant Antoni va haver de retirar les seves forces del pais, va ser portat a Egipte i després de la batalla d'Accium el 31 aC, Octavi August li va perdonar la vida així com a Cleopatra Selene, pero els va portar als dos a Roma per celebrar el seu triomf. A Roma els dos germans van quedar sota custodia d'Octavia, germana d'August i esposa d'Antoni (31 aC) que els va rebre generosament, i els va educar com a fills propis.

Després d'aquesta data ja no se'n sap res mes, suposant-se que va morir un temps després, encara jove.


Precedit per:
Artavasdes III
Reis d'Armènia
34 aC33 aC
Succeït per:
Artaxes II