Illes d'Ultramar Menors dels Estats Units: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 72: Línia 72:
[[ru:Внешние малые острова США]]
[[ru:Внешние малые острова США]]
[[rw:Ibirwa Bito Bikikije Leta Zunze Ubumwe]]
[[rw:Ibirwa Bito Bikikije Leta Zunze Ubumwe]]
[[simple:United States Minor Outlying Islands]]
[[sk:Menšie odľahlé ostrovy USA]]
[[sk:Menšie odľahlé ostrovy USA]]
[[sv:Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västindien]]
[[sv:Förenta staternas mindre öar i Oceanien och Västindien]]

Revisió del 20:26, 25 feb 2013

Les Illes Perifèriques Menors dels EUA (en anglès United States Minor Outlying Islands) és una denominació que engloba un conjunt d'illes petites i disperses, sense població permanent, i que són administrades directament pel govern federal dels Estats Units. Són les següents:

Localització de les illes dels EUA al Pacífic

Totes elles es troben a l'oceà Pacífic, excepte l'illa Navassa que és al Carib, entre Jamaica i Haití. Les illes Baker i Howland geogràficament són de l'arxipèlag de les Fènix. Jarvis, Kingman i Palmyra són de l'arxipèlag de la Línia. Midway és una de les illes nord-occidentals hawaiianes. Cap d'elles no té més de 6 km².

No tenien una població nativa, ni tenen avui una població permanent. La majoria d'aquestes van ser annexionades pels Estats Units durant la segona meitat del segle XIX per l'interès en explotar les reserves de guano. Algunes van tenir el seu paper durant la II Guerra Mundial i van ser ocupades militarment.

Amb l'excepció de l'atol Palmyra, totes elles tenen l'estatut de territoris no incorporats, és a dir que no s'aplica la constitució nord-americana; i territoris no organitzats, és a dir, sense un govern local. Juntament amb la Samoa Nord-americana, les illes Verges Nord-americanes i Puerto Rico formen l'anomenat "àrees insulars dels Estats Units". Són sota administració del Departament d'Interior nord-americà, bé de l'Oficina d'Afers Insulars o bé de l'US Fish and Wildlife Service.

Avui l'illa Navassa és reivindicada per Haití, l'illa Wake ho és per les illes Marshall, i l'estat de Hawaii reclama les illes Johnston i Midway.

Les illes són reconegudes com una col·lectivitat a la norma ISO 3166-1, representades pel codi UM. A internet el codi de domini és ".um".

Enllaços externs

Oficina d'Afers Insulars dels EUA, en anglès.