Cúpula de la Roca: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.3) (Robot afegeix: ba:Ҡая көмбәҙе мәсете
m r2.7.3) (Robot afegeix: tt:Кыя гөмбәзе мәчете
Línia 69: Línia 69:
[[th:โดมทองแห่งเยรูซาเลม]]
[[th:โดมทองแห่งเยรูซาเลม]]
[[tr:Kubbet-üs-Sahra]]
[[tr:Kubbet-üs-Sahra]]
[[tt:Кыя гөмбәзе мәчете]]
[[uk:Купол Скелі]]
[[uk:Купол Скелі]]
[[ur:قبۃ الصخرۃ]]
[[ur:قبۃ الصخرۃ]]

Revisió del 02:19, 1 març 2013

La Cúpula de la Roca, al centre de l'esplanada de les Mesquites
Vista exterior

La Cúpula de la Roca (en àrab, قبة الصخرة Qubbat aṣ-Ṣaẖra), o mesquita d'Úmar, és un temple islàmic situat a Jerusalem, al centre de la muntanya del Temple. Va ser construït entre els anys 687 i 691 pel novè califa, Abd-al-Màlik ibn Marwan. Tot i el nom de «mesquita d'Úmar», en realitat no és una mesquita normal i corrent, ja que és el lloc on el segon califa Úmar va resar després de la conquesta de Jerusalem per part dels musulmans. És un dels llocs més representatius de la ciutat.

Els musulmans creuen que la roca que es troba al centre de la cúpula és el punt des del qual Mahoma va ascendir al cel per reunir-se amb Déu, acompanyat per l'àngel Gabriel. És un lloc sagrat per als musulmans.

Els jueus, que l'anomenen Kipat Hasela (כיפת הסלע), afirmen que aquest lloc va ser on Abraham va estar a punt de sacrificar el seu fill Isaac per ordre del Senyor, on Jacob va veure l'escala al cel i on es troba el cor del Temple de Jerusalem. Altres tradicions jueves diuen que és el punt on es va posar la primera pedra per construir el món. L'islam recull també la tradició del sacrifici d'Abraham, encara que en aquesta tradició el fill no era Isaac sinó el primogènit, Ismael.

Sense canvis essencials durant més de tretze segles, la Cúpula de la Roca segueix sent un dels tresors arquitectònics més bonics i més grans del món.

La Cúpula de la Roca

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cúpula de la Roca


Plantilla:Enllaç AD