Colibrís: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegint {{Commonscat|Trochilidae}} a partir de ro:Colibri
m r2.7.1) (Robot: Canviant fa:مگس‌مرغ‌ a fa:مگس‌مرغ
Línia 100: Línia 100:
[[et:Koolibrilased]]
[[et:Koolibrilased]]
[[eu:Kolibri]]
[[eu:Kolibri]]
[[fa:مگس‌مرغ‌]]
[[fa:مگس‌مرغ]]
[[fi:Kolibrit]]
[[fi:Kolibrit]]
[[fr:Trochilidae]]
[[fr:Trochilidae]]

Revisió del 03:40, 1 març 2013

Infotaula d'ésser viuColibrís
Trochilidae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreApodiformes
FamíliaTrochilidae Modifica el valor a Wikidata
Vigors, 1825
Imatge del colibrí de Nazca
Colibrí mascle (Archilochus colubris)

Els colibrís són els ocells que formen la família dels troquílids (Trochilidae). Són originaris exclusivament d'Amèrica i les espècies es troben des del sud d'Alaska i Canadà a la Patagònia, tot i que són més abundants a les zones tropicals.

La família dels troquílids té uns 123 gèneres i unes 325 espècies. La mida d'aquests ocells oscil·la entre els 6 i els 22 cm i pesen entre 1,8 i 24 grams. El colibrí d'Anna, capaç de moure's 400 longituds corporals per segon i de resistir a acceleracions centrípetes de 10 g, és el vertebrat més ràpid del món.[1]

Característiques distintives

  • S'alimenten principalment del nèctar de les flors principalment les de color vermell i corol·la tubular a les quals pol·linitzen. També mengen ocasionalment insectes.
  • El bec és prim i molt llarg
  • La llengua és bífida i molt llarga, i s'enrotlla al voltant del crani quan l'ocell està en repòs.
  • Les potes són tan curtes i fràgils que els colibrís han perdut gairebé la capacitat de caminar.
  • El plomatge presenta iridescències que li donen un aspecte metàl·lic.
  • Poden estar immòbils a l'aire, pujar verticalment o anar enrere quan estan volant ja que les ales baten a una velocitat de 15 a 80 vegades per segon, segons les espècies.
  • Els seus ous, malgrat ser els més petits d'entre els ocells, són grans en relació al pes dels colibrís, com succeeix a l'inrevés amb la grandària dels ous d'estruç.

Metabolisme

Tenen el metabolisme més actiu d'entre tots els animals de sang calenta i el cor d'algunes espècies, com el colibrí de gola blava, arriba a bategar fins a 1.260 vegades per minut. Per a mantenir aquesta activitat metabòlica els cal alimentar-se de manera contínua. Tot i així tenen diverses estratègies de resistència com és el caure en una mena de letargia o l'estalvi energètic nocturn. A més acostumen a migrar en èpoques desfavorables tot i que algunes espècies suporten temperatures de -20 °C.

El metabolisme dels colibrís té la màxima capacitat coneguda de lliurament d'oxigen a les mitocòndries musculars i es creu que arriben al límit del que és possible per al disseny d'un vertebrat.

Taxonomia

Tradicionalment se'ls ha ubicat dins l'ordre Apodiformes, on hi ha també els falciots, i encara que segons alguns taxonomistes els colibrís tindrien un ordre propi, Trochiliformes, no hi ha evidències concloents per acceptar la proposta.

La subfamília Phaethornithinae, compta amb 6 gèneres i 34 espècies, i la subfamília Trochilinae està formada per la resta de les espècies, unes 325.

Referències

  1. Catherine Brahic. «Male hummingbirds break speed record for love». New Scientist, 10-06-2009. [Consulta: 10 juny 2009].

Bibliografia

  • Bleiweiss, Robert; Kirsch, John A. W.; Matheus, Juan Carlos (1999): "DNA-DNA hybridization evidence for subfamily structure among hummingbirds". Auk 111(1): 8-19. PDF fulltext
  • del Hoyo, J.; Elliott, A.; Sargatal, J. (editors) (1999): Handbook of Birds of the World, Volume 5: Barn-owls to Hummingbirds. Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-25-3
  • Gerwin, John A. & Zink, Robert M. (1998): "Phylogenetic patterns in the Trochilidae". Auk 115(1): 105-118. PDF fulltext
  • Meyer de Schauensee, Rodolphe (1970): A Guide to Birds of South America. Livingston, Wynnewood, PA.
  • Shackelford, Clifford Eugene; Lindsay, Madge M.; Klym, C. Mark (2005): Hummingbirds of Texas with their New Mexico and Arizona ranges. Texas A&M University Press, College Station. ISBN 1-58544-433-2
  • Skutch, Alexander F.; Singer, Arthur B. (1973): The Life of the Hummingbird. Crown Publishers, New York. ISBN 0-517-50572-X
  • Warrick, D. R.; Tobalske, B.W.; Powers, D.R. (2005): "Aerodynamics of the hovering hummingbird". Nature 435: 1094-1097 doi:10.1038/nature03647 (HTML abstract)

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Colibrís

Plantilla:Enllaç AB Plantilla:Enllaç AB

Plantilla:Link GA Plantilla:Link GA