Escut de Cuba: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.2+) (Robot afegeix: no:Cubas riksvåpen
m r2.7.3) (Robot afegeix: it:Stemma di Cuba
Línia 39: Línia 39:
[[hr:Grb Kube]]
[[hr:Grb Kube]]
[[hu:Kuba címere]]
[[hu:Kuba címere]]
[[it:Stemma di Cuba]]
[[ja:キューバの国章]]
[[ja:キューバの国章]]
[[ka:კუბის გერბი]]
[[ka:კუბის გერბი]]

Revisió del 22:47, 3 març 2013

Escut de Cuba

L'escut de Cuba, conegut com l'«escut de la palma reial» (en espanyol escudo de la palma real), fou creat el 1849 pel poeta Miguel Teurbe Tolón –que també va crear la bandera estatal– durant l'etapa del govern provisional. Amb petits retocs, fou adoptat oficialment el 21 d'abril del 1906 i des de llavors no s'ha modificat.

Es tracta d'un escut triangular curvilini partit. Al primer, d'atzur, dues barres d'argent; al segon, una representació al natural d'un paisatge amb dues muntanyes i vegetació, on destaca una palma reial. Al cap, una mar d'atzur carregada d'una clau d'or enmig de dos promontoris al natural, amb un sol ixent radiant a l'horitzó. Acoblat darrere l'escut, un feix romà somat d'un barret frigi carregat d'una estrella d'or de cinc puntes. Acompanyat al flanc destre per un ram de fulles de roure i al flanc sinistre per un de llorer, tots dos al natural.

Significació

L'escena superior al·ludeix a la posició geogràfica de l'illa, la clau del golf de Mèxic, entre les penínsules de la Florida i el Yucatán, amb el sol que representa el naixement de la nova república. Les barres d'atzur i argent, un reflex de la bandera cubana, recorden els tres departaments en què es dividia administrativament l'illa, amb el blanc símbol de la puresa dels patriotes.[1] El quarter inferior dret representa el fèrtil paisatge de l'illa, amb la palma reial, l'arbre típic cubà. El feix simbolitza la unió i el barret frigi la llibertat, amb l'estrella en representació de l'estat independent, com a la bandera. El roure fa referència a la fortalesa, i el llorer a la victòria.

Referències

  1. L'escut cubà (castellà)

Vegeu també

Enllaços externs